Quantcast
Channel: Uncategorized - Mihai Jurca
Viewing all 435 articles
Browse latest View live

Trip Design. Vacanta la Bari, de Rusalii, 236 de euro de persoana

$
0
0
bari
[image name=line]
Anuntam in urma cu o saptamana si jumatate o noua rubrica pe blog. Un coltisor de trip design - aidoma unui magazin Do-it-Yourself, in care iei un "cos", pui un zbor, cauti o cazare, cateva transferuri (daca e cazul), apoi le pui cap la cap, pentru a obtine o vacanta, sper eu reusita. In prima parte a functionarii "magazinului", voi merge cu tine printre "rafturile" cu bilete de avion si cazari, cu cosul in brate, si vom adauga impreuna segmentele, unul cate unul. Mai apoi, sper ca si voi sa veniti cu idei si sa le impartasiti cu ceilalti cititori. Nu de alta, dar sa avem de unde alege! :P   Doamna si domnul X implinesc un an de la casatorie. Doamna X ii pregateste o surpiza sotului Mesajul primit pe email : "Iti urmaresc cu deosebit interes articolele pentru ca imi place foarte mult sa calatoresc (chiar si virtual), iar informatiile culese de tine sunt foarte interesante si utile. De aceea, m-am gandit sa apelez la tine pentru a-i face o surpriza sotului meu. Aniversam un an de la casatorie pe 8 iunie in weekendul cand se sarbatoresc Rusaliile si avem o zi libera in plus. Asa ca m-am gandit sa plecam intr-un city break. In continuare iti voi da datele pe care le-ai scris pe site ca iti sunt necesare: - 2 persoane - de vizitat: Franta, Anglia, Italia (nu ti-am scris orase pt ca pot fi si orasele mai mici, nu doar cele mari si comerciale.) - plecare 5-6 iunie, intoarcere 9 iunie (cazare 3-4 nopti) - zbor la curse de linie si low-cost - putem face transfer intre orase (daca avem timp in putinele zile de cazare) - pretul sa fie in jur de 200-250 euro de persoana - noi suntem plimbareti si ne place sa luam orasul vizitat la pas si sa descoperim secretele din spatele strazilor principale. Nu conteaza neaparat in ce oras mergem, atata timp cat avem locuri frumoase de vazut. - ne place foarte tare Grecia cu tot ce inseamna ea (mancarea, orasele mici de vizitat, marea cu turcoazul ei). Ma gandeam ca poate te ajuta detaliul acesta in cautarile tale. Iti multumesc si astept cu deosebit interes sa vad ce gasesti. Daca raman anonima (ca sa nu stric surpriza), poti sa pui articolul pe facebook sa se bucure toata lumea de el. O zi frumoasa!"   Trimitem familia X in sudul Italiei. Domnul nu a aflat inca! Am de ales asadar intre cele 3 tari. Spre Franta zborurile sunt destul de scumpe in perioada respectiva si nu ne-am incadra in bugetul impus de doamna X. Anglia este si ea destul de scumpa la cazare. In schimb, Bari - oras situat in sudul Italiei, cred ca e o varianta inspirata, tinand cont si de faptul ca celor 2 le place foarte tare "foarte tare Grecia cu tot ce inseamna ea (mancarea, orasele mici de vizitat, marea cu turcoazul ei)". [wpsgallery] Detaliile excursiei:
  • Zbor cu Wizz Air - plecare pe 5 iunie, retur pe 9 iunie. Ambele curse sunt seara. Pret pentru 2 persoane - 816 RON (cu bagaj mic de mana). Daca mai adaugam si un bagaj de cala (32 kilograme), pretul total ajunge la 1041 RON (233 euro).
  • Primele 3 nopti, familia X le poate petrece in Bari. Sunt practic numai doua zile "pline" (vineri si sambata). Vineri este vizitat orasul Bari - cu centrul sau vechi cu stradute inguste pe care atarna rufele puse la uscat, cu luna zona de promenada care se intinde de-a lungul marii, eventual chiar si cu o repriza de plaja la "Pane e pomodoro" (Paine si rosie). Sambata este ziua de mers prin vecini (imprejurimi). Recomand Polignano a Mare, pentru marea de un albastru incredibil, restaurantul sapat in stanca si punctul de observatie unde parca se sfarseste lumea (un loc situat la cateva zeci de metri deasupra marii). De asemenea, trebuie vazut oraselul Molfetta, aflat la 25 de kilometri nord de Bari, sau Monopoli (imediat dupa Polignano a Mare).
  • Cazarea in Bari costa aproximativ 50-60 de euro/noapte/camera dubla.
  • Duminica, cei doi vor merge la Alberobello, pentru a vedea casutele trullo desprinse parca din povestile de altadata. Am scris despre acest loc aici. Cazarea intr-o casuta trullo costa 70 euro pentru o noapte.
  • In toate oraselele enumerate mai sus, se ajunge cu trenul : www.trenitalia.com sau www.fseonline.it. Drumul intre Bari si Alberobello dureaza pana intr-o ora si jumatate si costa 4,80 euro (one way) - vezi foto in galerie. Celelalte drumuri costa aproximativ 3 euro (one way).
  • Mancarea este foarte ieftina in zona. O pizza ajunge la 7 euro daca e mancata "la fite".
TOTAL 2 PERSOANE:
  • avion - 183 euro (fara bagaj de cala) sau 233 euro (cu bagaj)
  • cazare 3 nopti in Bari - 150 euro
  • cazare o noapte in Alberobello - 70 euro
  • transfer Bari - Alberobello (2 persoane) - 4*4,80=19,20 euro
  • TOTAL - 422 euro (fara bagaj mare), 472 euro (cu bagaj de cala de 32 kg)
Fotografiile reprezinta, in ordine - Polignano a Mare, Bari, Monopoli. * Foto header : Wikimedia Commons. Daca ti se pare util, te astept cu un like pe facebook.com/Mihajurca.ro. Multumesc!

10 ponturi de calatorie adunate din lumea larga. Crezi in ele?

$
0
0
dublin
[image name=line]
Rasfoind internetul, asa cum imi place sa spun, am ajuns pe un site australian - www.top100experiences.com.au. Acolo, mai multi "experti" in ale calatoritului vin cu cate un pont de calatorie. Am selectat cateva din ele pentru tine. Ce ti se potriveste iti insusesti, ce nu, dai la o parte! 1. Foloseste ghidurile turistice numai pentru a-ti face o idee asupra unui loc. Cele mai "cool" experiente le vei trai mergand "la intamplare". Numai sa stii sa te mai si intorci! 2. Cand vizitezi un oras nou, nu merge cu taxiul sau cu mijloacele de transport in comun. Mergi pe jos! Chiar daca faci de 3-4 ori mai mult, vei vedea multe lucruri pe care le-ai fi ratat in autobuz sau in metrou. 3. Daca iti bagi sosetele in pantofi si iti rulezi hainele, in loc sa le faci gramajoara, vei avea mai mult loc in bagaj. 4. Rezerva-ti masina la centrele de inchiriere din timp! Cu cat se apropie data la care vei avea nevoie de ea, preturile vor creste, iar disponibilitatea masinilor din parcul auto va scadea. E valabil in special in preajma sarbatorilor! 5. Pastreaza mereu o copie scanata a pasaportului in email. Nu stii cand iti pierzi actele si ramai "pe uscat". 6. Daca hotelul la care vrei sa stai este sold-out pe site-urile de rezervari, da un telefon la hotel direct! Este posibil sa mai fie camere libere, din cauza, sau datorita faptului ca nu toate camerele sunt scoase "la vanzare" pe net. In anumite tari, legea nu permite acest lucru. 7. In timpul zborului, cand primesti mancarea, tine cutiuta de unt langa bautura fierbinte. In acest fel, untul va fi mai usor de intins pe paine. :P 8. Ia-ti servetele umede peste tot pe unde mergi. Sunt bune pentru a te igieniza inainte de masa, a te racori, chiar si pentru a strange resturile de mancare. 9. Daca iti parchezi masina la aeroport, noteaza-ti zona unde ai lasat-o, pentru ca, la intoarcere, s-ar putea sa uiti amplasarea ei, din cauza oboselii. Nu prea e cazul in Romania pentru ca la noi nu prea sunt parcari la aeroport. :P 10. Daca mai calatoresti cu cineva, impachetati-va 50/50 bagajele. Adica, tu pui in valiza colegului jumatate din hainele tale, iar el le pune la tine. Daca vreunul din bagaje se pierde pe drum, nu e o mare tragedie. Care puncte ti se par utile?   * Daca ti se pare util, te astept cu un like pe facebook.com/Mihajurca.ro. Multumesc!

Prognoza weekend 25 – 27 aprilie. Va ploua si in ultimele zile ale lunii aprilie

$
0
0
prognoza-meteo-vreme-romica-jurca-90
[image name=line]
Manifestarile de instabilitate, declansate in a doua parte a zilei de miercuri, cand in toata tara a fost foarte cald, s-au extins in cursul noptii de miercuri / joi in Banat, Oltenia, cea mai mare parte a Munteniei si in jumtatea de vest a Carpatilor Meridionali, iar joi si vineri, chiar, vor fi prezente in cea mai mare parte a tarii. Aversele, insotite de descarcari electrice si intensificari de scurta durata ale vantului, vor fi mai importante cantitativ in Oltenia, vestul si nordul Munteniei, la munte, dar tendinta acestora va fi de restrangere ca arie, inspre regiunile vestice – vineri/sambata si sambata, iar duminica altele isi vor face aparitia in sudul Romaniei. In conditii de mai multa nebulozitate si implicit mai putina insolatie, valorile termice din cursul zilelor vor avea o scadere, insa nu sub cele ce ar fi normale in aceasta perioada. In primele zile ale saptamanii viitoare, instabilitatea atmosferica se va accentua din nou si luna aprilie se va incheia cu ploi, care, ca mod de manifestare vor fi asemanatoare cu cele din timpul verii.   Text : Romica Jurca - meteorolog ANM

Gadgeturile din bagajul de vacanta (episodul 2) – Bateria iWalk

$
0
0
baterie
[image name=line]
A sosit momentul sa deschid din nou geanta cu gadgeturi de vacanta. Daca saptamana trecuta ti-am povestit despre camera de actiune Sony, vine acum randul bateriei portabile. Daca nu exista, cred ca o inventam eu. :P E mica - de dimensiunea unei palme - relativ usoara (vreo 250 de grame) si are un design de prima clasa. iWalk 10000 mAh este un acumulator numai bun ca sa il iei dupa tine (incape in buzunar) si sa iti incarci dispozitivele mobile. Hai sa-ti spun ratiunea pentru care l-am cumparat! Fiind mai mereu plecat in excursii, am obiceiul sa "abuzez" de telefonul mobil pentru a face poze si a naviga pe internet. Plus GPS-ul mereu conectat, care iti mananca bateria cum ai spune peste. Acum conectez telefonul la aceasta baterie printr-un cablu USB (USB la intrarea in baterie, mini USB in telefon) si am scapat de probleme! As fi bun de teleshopping, nu? :P baterie-3 Cand o cumperi, bateria are in pachet acest cablu, dar si unul special pentru Ipad/Iphone. Asa ca mai mereu telefonul sta conectat la baterie, gratie cablului destul de lung (poti tine incarcatorul in haina sau in buzunarul de la pantaloni si sa vorbesti la telefon simultan sau sa faci poze). Vezi mai jos, cablul acela care "atarna" din mine! baterie-4 Daca stai la o terasa sau faci pauza pe o banca, poti conecta doua telefoane la baterie, pentru ca sunt 2 iesiri USB. Numai ca una este de 2,1 A (deci incarca mai repede), iar cealalta de numai 1 A (incarca ceva mai greu). Dar iti faci treaba. In total, cred ca incarci de vreo 4-5 ori un telefon pana sa epuizezi energia din baterie. Insa garantat nu vei ajunge la acel moment intr-o singura zi, iar noaptea pui din nou bateria la incarcat, iar a doua zi e ca noua! baterie-1 La capitolul specificatii mai pot trece lanterna, care lumineaza foarte bine (cerculetul din poza de mai sus). Mai multe detalii gasesti aici. baterie-2 "Ghidusia" asta poate fi cumparata de pe Amazon. Iti recomand sa urmaresti Amazon.co.uk (varianta britanica) pentru a nu plati taxe vamale. Daca o iei din SUA trebuie sa platesti vama, atunci cand soseste coletul. In America e vreo 100 de dolari. Eu am prins o oferta si am dat cu tot cu transport vreo 230 de RON pe ea. Depinde de norocul cu care esti inzestrat. In Romania nu stiu sa se gaseasca. Daca ai vazut-o, da-ne si noua de veste! * Daca ti se pare util, te astept cu un like pe facebook.com/Mihajurca.ro. Multumesc!

Bagaj de avion. 15 ponturi pentru impachetarea valizei de vacanta

$
0
0
valiza
[image name=line]
Un bagaj bine facut poate avea o influenta pozitiva asupra tonusului din vacanta. Daca nu pui in valiza tot ce iti trebuie, sau ti se varsa parfumul sau pasta de dinti in geamantan, s-ar putea sa incepi sa injuri de mama focului si sa te prost-dispui. Si ce ai facut? Iata in continuare cateva ponturi de care incerc sa tin cont, pe cat posibil, atunci cand imi fac bagajul. A nu se intelege ca le respect ad litteram!   Vremea la destinatie. De aici porneste totul. Este foarte important sa stii daca va ploua sau nu in locul unde mergi, cate grade sunt la pranz si mai ales dimineata! Gandeste-te ca primavara, or fi ele 13-14 grade la amiaza, dar ce te faci cand iesi dimineata din hotel si sunt numai 2 grade? Trebuie sa fii pregatit. La fel, cu vantul. Vantul puternic accentueaza senzatia de frig. Planifica fiecare zi. Incearca, pe cat posibil, sa te gandesti cu ce te imbraci in fiecare zi. Exemplu: stau plecat 4 zile, am nevoie de 5 sau 6 tricouri. La fel cu pantalonii si incaltamintea. Evita sa te imbraci ca un clovn. Desi sunt mare fan al hainelor colorate, intr-o vacanta scurta, in care sunt presat de limita de bagaj, incerc sa pun in geanta lucruri care au legatura intre ele - ma refer in special la culori. O pereche de adidasi roz va fi greu de asortat cu un tricou galben si cu un pantalon verde. In schimb albul, negrul, bleumarin-ul poti fi combinate in fel si chip. Accesorii colorate. Daca vrei musai culoare, apeleaza la accesoriile viu colorate. La un outfit all black merge de minune o curea galbena, un fes portocaliu sau o curea de ceas turcoaz. Hainele "bune" la purtator. Daca ai de mers pentru 2-3 zile intr-un loc si nu ai loc mult de bagaje, iti recomand sa iei o parte din hainele "bune" pe tine, ca sa nu le sifonezi excesiv in bagaj, in caz ca nu ai unde sa le calci. E mai greu cu camasa pentru ca s-ar putea sa dezvolte mirosuri specifice :P. Planul de rezerva. Intreaba-te mereu "dar daca...?". Iar pe linia punctata poti completa cu cuvinte precum "ploua", "ma stropesc", "ninge". Ai un plan de rezerva? Daca trebuie sa iesi seara intr-un club - desi poate nu te gandeai la asta la plecare - ai hainele necesare sau iti iei treningul cel nou? :P Pungi de plastic. Pentru a umbla mai usor prin bagaj, iti recomand sa impachetezi lucrurile separat. Ciorapi si lenjerie intima intr-o punga, tricourile in alta, pantalonii, puloverele, s.a.m.d. Iti e mai usor cand scoti bagajele la destinatie si sunt deja asezate pe caprarii. Ruleaza hainele. Ce rulezi nu prea se sifoneaza! Eviti astfel dungile pe mijlocul tricoului, cauzate de impaturirea clasica. Pungi vidate. Daca ai de inghesuit multe haine intr-un geamantan mic, iti poti cumpara un aparat de vidat pungi. In acest fel, sacosele cu bagaje vor ocupa un loc mai redus si vor fi mai usor de asezat. Cosmetice in pungi solide. Asigura-te ca daca se sparge pasta de dinti in bagaj sau ii sare capacul, continutul nu va ajunge pe toate hainele. Valabil si pentru sticluta cu parfum sau gelul de dush. Cosmetice pentru 2. Daca mergi cu iubitul/iubita in vacanta, nu e nevoie sa carati 2 tuburi de pasta de dinti, 2 pungute cu betisoare de urechi sau 2 geluri de dush. Incearca sa iei recipiente cat mai mici - care sa nu ocupe mult loc in bagaj - si neduplicate. Regula 50/50. Jumatate din hainele tale merg in bagajul partenerului si invers. In caz ca se pierde o valiza, nu ramane niciunul fara haine la destinatie. Ac si ata. Hainele se mai rup. Si, cum spun si legile lui Murphy, nu se vor rupe niciodata in weekend, cand te fatai prin casa. Ci in vacanta, cand ti-e lumea mai draga. Kilogramele si bagajul. Daca ai dubii legate de greutatea sa (ca sa nu ai probleme la aeroport), cantareste-l mai bine inainte de a pleca de acasa. De asemenea, daca ai o sticla de vin sau mancare inauntru. Cantareste-le separat. In acest fel o sa cunosti cat loc (in kilograme) se elibereaza, la intoarcere, in valiza. Greutatea hainelor ramane aceeasi. :P Lucruri interzise. Pune-te in locul ofiterului vamal si "scaneaza-ti" bagajul de mana. Sa nu ai lichide in recipiente mai mari de 100 ml, obiecte ascutite, briceag, etc. Parca e mai bine sa le gasesti tu si sa le muti in bagajul de cala, decat sa o faca dansul si sa ti le confiste. Nu? Daca mai e ceva de adaugat, te rog sa folosesti cu incredere rubrica de comentarii de mai jos!   * Daca ti se pare util, te astept cu un like pe facebook.com/Mihajurca.ro. Multumesc!

Barbat, intr-o lume a femeilor. Povestea lui Cosmin, de 9 ani insotitor de bord

$
0
0
cosmin
[image name=line]
2005. Lumea nu stia prea multe despre aviatie. Nici despre joburile de insotitor de bord. Se stia doar ca e un domeniu nou, dar restrans, bine platit, dar extrem de riguros si serios. Asa ca, sa devii insotitor de bord parea un vis. Un vis care, pentru unii, a devenit realitate. Cosmin este insotitor de bord de 9 ani. A ajuns la peste 7.000 de ore de zbor. A inceput totul ca o joaca, dupa ce absolvise Facultatea de Contabilitate si trebuia sa devina economist. Dar odata ce ai simtit microbul zborului, e greu sa te mai lasi. Asa ca a inceput la Qatar Airways, a continuat cu TAROM si Emirates, iar acum zboara pentru compania Fly Romania. cosmin-3 Cum ai aflat de aceasta oportunitate? In perioada aceea, accesul la informatie nu era atat de facil ca acum. Nu gaseai pe internet sau Facebook toate joburile, nu calatoreai atat de des cu avionul. Anuntul de angajre l-am vazut in ziarul Romania Libera. Pe jumatate de pagina, scria mare: Qatar angajeaza in Romania. Asa ca m-am prezentat la interviu si dupa o selectie care a durat vreo 12 ore, am ajuns „in finala”. A trebuit sa acord mare importanta detaliilor de conversatie, felului in care mergeam, vorbeam, gesticulam. Tinuta mi-a fost foarte bine analizata de recrutoare, in timp ce ne erau prezentate orasul si compania. La prima vedere, parea locul ideal, orasul ideal, jobul ideal. Insa nimeni nu ne-a spus ce ne asteapta de fapt acolo. Un job extrem de serios, ore de munca fara sfarsit, oboseala dar si satisfactie, de fiecare data cand ajungeai la New York, Sydney sau in Maldive si intalneai oameni din toata lumea. cosmin-2 Cum a fost viata ta la Qatar? Doha e un oras arab si impune anumite reguli si restrictii. Dupa mine, destul de multe, iar viata de zi cu zi, pentru o femeie, e mult mai dificila decat pentru un barbat. Ca insotitor de bord, nu ai dreptul sa ai licenta de alcool (drept urmare, nu poti cumpara/consuma alcool in Doha, spre deosebire de Dubai, unde ai aceasta optiune), nu ai voie sa fumezi, orele de somn de dinainte de zbor sunt extrem de stricte iar camera iti e verificata frecvent de manageri. Totusi, oamenii pe care i-am intalnit atunci mi-au ramas prieteni si acum. Am vazut 80 de orase, am vizitat kilometri intregi, am facut mii de poze. Nu conta ca veneam dupa un zbor obositor, sau ca nu dormisem de 30 de ore. Conta doar sa simt, sa vad, sa traiesc. A fost un sentiment pe care nu l-am mai regasit niciodata.   Au urmat apoi TAROM si Emirates. Cum te-ai decis sa pleci? Cand lucrezi ca insotitor de bord intr-o tara straina, te obisnuiesti usor cu un stil de viata glamourous, cu un salariu bun si cu viata in hoteluri de 5 stele. Totusi, dorul de casa si de prieteni e mai puternic decat orice. Viata mea in Romania putea fi la fel de frumoasa. Asa ca, dupa 3 ani si jumatate si 3000 de ore de zbor, am ales sa ma intorc in tara. Am sustinut concurs la TAROM (culmea, era anuntat concurs oficial si m-am prezentat la interviu), iar cei de acolo au fost impresionati de experienta cu care veneam, asa ca nu a fost greu sa obtin jobul. Au fost doua examene: oral si in scris. Apoi am inceput sa zbor. Doi ani la TAROM, au fost cam ca un job de birou. Pentru ca majoritatea zborurilor nu sunt cu layover (ramanere peste zi/noapte, la destinatie), te duci intr-o destinatie si nici macar nu cobori din avion. Dar, colegii sunt profesionisti, pilotii romani printre cei mai bine pregatiti, iar zborurile sunt o placere. Am auzit ca acum s-au mai schimbat lucrurile, insa in acea perioada, era o varianta buna, pentru a putea fi langa familie si prieteni. Totusi, incet-incet, mi s-a facut iarasi dor de calatorii si de viata pe care ti-o ofera un job in Orient. Asa ca, stiam deja ce trebuie sa spun si sa fac pentru a obtine un post de insotitor de bord in Orientul Mijlociu, si am aplicat la Emirates. Limbile straine pe care le vorbeam, au fost un plus (sunt fluent in engleza, spaniola, rusa, italiana). Imi era dor de sentimentul acela de la inceput, pe care l-am simtit la Qatar Airways. Am luat interviul la Emirates - unul dintre cele mai serioase interviuri pe care le-am sustinut, pentru ca eram cateva sute de candidati - si am plecat sa traiesc in Dubai. cosmin-1 Trainingul, care la inceput mi se paruse un chin (extrem de dificil, plin de informatie, simulatoare, termeni medicali si tehnici), acum era foarte usor. Asa ca m-am acomodat foarte repede in Dubai. Aici conditiile de viata sunt ceva mai permisive, iar accesul la o viata cosmopolita este gratuit. Arabii din EAU sunt mult mai deschisi fata de expati, spre deosebire de cei din Qatar, unde nu conteaza ca esti sau nu de acolo, trebuie sa respecti regulile lor! Am inceput sa zbor pentru Emirates, am vizitat destinatiile noi, pe care nu reusisem sa le vad cat inca eram la Qatar, dar, incet-incet am inceput sa imi pierd rabdarea. Erau deja 7 ani de cand incepusem sa zbor, si am decis ca daca nu pot sa mai ofer aceeasi dedicatie si acelasi entuziasm, poate ca e mai bine sa renunt. Asa ca, dupa un an in Dubai si cateva zeci de destinatii vizitate, m-am intors in Romania, cu gandul ca nu voi mai zbura niciodata.   Cum e sa fii barbat, intr-o lume in care lucreaza mai mult femei? Chiar daca lumea crede ca jobul de steward este destinat exclusiv femeilor, sunt destui barbati care demonstreaza, zi de zi, contrariul. Cand am aplicat sa devin insotitor de bord, multi au fost sceptici, insa in afara, deja era clar ca este nevoie ca in echipaj sa fie cel putin un barbat. Desi femeile sunt poate mai rabdatoare si mai elegante, de multe ori, cand apar conflicte sau sunt probleme pe zbor, un barbat reuseste ceva mai bine sa rezolve situatia. Uneori e mai dificil sa fii barbat, pentru ca trebuie sa fii in continuare un gentleman, si ajungi sa lucrezi mai mult decat domnisoarele. Asta pentru ca ajuti mai mult cu bagajele, nu poti sa spui "nu pot", sau "nu vreau", pentru ca nu e frumos cand o colega te roaga sa o ajuti. cosmin-4 Insa, cei mai multi prieteni ma invidieaza pentru acest job. Sunt inconjurat mereu de femei frumoase, vad lumea, stau in hoteluri luxoase. Multi si-ar dori sa faca aceasta meserie, insa nu e pentru toata lumea.   Ai avut intamplari amuzante/periculoase, pe zboruri? Zborurile erau mai mereu amuzante. Pentru ca intalneai oameni din culturi diferite, cu sau fara pregatire profesionala, oameni care nu mai zburasera niciodata cu avionul, sau pentru care toaleta este ceva nemaivazut. O sa radeti, insa pe un zbor de Dhaka (Bangladesh), am avut un pasager care a facut pipi pe usa de la toaleta, nestiind cum sa o deschida ca sa intre. Era un pasager extrem de sarac, dar prietenos. Atat de prietenos, incat ne-a cerut servetele ca sa stearga dupa :). Cand intalnim cate un pasager irascibil, care reuseste sa ne scoata din sarite pe un zbor de 10-12 ore, ii oferim o bere agitata bine inainte si stam cu totii in spate sa ne uitam cum se umple de spuma cand o desface. Tot noi mergem sa il ajutam sa se curete, dupa :)! Cat despre intamplari periculoase, este inevitabil, cand zbori atat de mult, sa nu ai ceva probleme pe zboruri. Turbulentele sunt mult mai puternice in Asia si Australia. Curentii sunt diferiti, asa ca asta era la ordinea zilei. Am avut pasageri violenti, pe care a trebuit sa ii imobilizam, sau probleme medicale (infarct, crize de epilepsie). Sa fii insotitor de bord nu inseamna doar sa servesti niste pasageri. Noi avem pregatire pentru orice situatie tehnica sau medicala. Pe un zbor Doha-Singapore, am avut un rejected take-off, cand trenul de aterizare a luat foc la rulajul pe pista, asa ca am fost intorsi la stand si am evacuat de urgenta pasagerii, alta data am avut probleme cu franarea avionului, la aterizare. Probleme tehnice apar des cand zbori 7.000 de ore. cosmin-5 Iar acum, iti continui cariera la o companie de zbor privata? Dupa ce am revenit din Dubai si am luat o pauza, spuneam ca nu voi mai zbura niciodata. Ca gata, aici s-a terminat cariera mea aviatica. Ei bine, nu am reusit „ sa ma las de zbor”, asa ca lucrez, pe baza de contract, pentru compania Fly Romania. Experienta mea anterioara ma recomanda pentru un astfel de job si e mult mai usor sa lucrezi pe avioane mici. Recomand oricui ca, dupa cativa ani de zbor pentru o companie de linie, sa se retraga la privat, chiar daca este foarte greu de obtinut un astfel de job. cosmin-6 * Daca ti-a placut, te astept cu un like pe facebook.com/Mihajurca.ro. Multumesc!

Travel Design. Cum calatorim (aproape) low cost catre Statele Unite ale Americii

$
0
0
america
[image name=line]
Cum era vorba aceea, ca in America totul e posibil? O farama de adevar mai ca trebuie sa fie la mijloc, altfel nu s-ar fi impamantenit zicala asta. Sa pleci sarac peste ocean si sa ajungi bogat in cativa ani, s-a mai vazut. E drept, ca se poate si invers! Ce ai luat pe mere in Romania sa dai pe pere in State. Tare as vrea sa simt pe propria piele acest "totul e posibil" si la biletele de avion, sa zicem. Sa inceapa companiile sa se bata in oferte de 199 sau 299 de euro, ca sa ma treaca oceanul. Sa ma agaseze saptamanal cu oferte, sa dea cutia postala pe afara de atatea mesaje publicitare primite, sa ..., sa ... Sa ma linistesc, nu? La mijloc, totusi, e un calcul strict economic. Cherosenul costa, taxele de aeroport nu sunt "chiar" :P la nivelul celor de trecere a podului de la Cernavoda, iar intre Europa si America mai e o garla la mijloc (a se citi ocean). Asa ca va trebui sa lucrez cu materialul clientului. Am intocmit cateva rute pe care nu ti le dau neaparat motoarele de cautare de bilete de avion. Si vreau sa fac cateva precizari din capul locului, ca sa nu existe discutii dupa aceea:
  • Cursele mai ieftine pe care le vei vedea mai jos, nu sunt cu plecare din Romania. E bine sa tii cont de ele daca ajungi intr-un oras european si vrei sa pleci de acolo la NY, Los Angeles sau Miami.
  • "Pretul acela nu exista". Daca pun captura pe site, inseamna ca el este real. Nu ma apuc sa il mazgalesc in Photoshop.
  • "Pai da, dar cu compania X costa numa' 499". Este posibil, nu zic asta. Dar preturile acelea de 499, 550, sau mai stiu eu cat, sunt valabile numai in perioadele promotionale. Eu iti dau ce gasesti de obicei, fara promotie.
In concluzie, ca sa trec la "fapte", ce vei vedea mai jos sunt cateva surse de inspiratie. Mai departe, te joci tu cu ele si iti compui vacanta.   "Filiera nordica" Niste norvegieni, pe numele lor Norwegian.com, si-au cumparat vreo 4 Dreamlinere (Boeing 787) si se plimba cu ele. Si daca ai 329 de euro, te duc si pe tine de la Oslo la New York, in 8 ore. E drept, ca in acest pret este inclus numai un bagaj de mana de 10 kilograme. Tot de la Oslo, poti merge in Florida (peninsula unde se afla Miami), cu vreo 380 de euro. Hai, ca nu-i rau! Si cum compania (foarte buna, am zburat cu ei de 3 ori) este intr-o continua expansiune, pe harta destinatiilor transatlantice apar si zboruri din Stockholm, Bergen sau Copenhaga.
  • Stockholm - New York, cu retur pe 26 decembrie, 358 euro
  • Bergen - New York, 291 de euro, acum, in luna mai 2014
Pana la Oslo te poti duce cu low cost, din Bucuresti. In toamna, cand se lasa frigul deasupra Norvegiei, turistii incep sa devina minoritari in avioanele spre aceasta destinatie. Cerere mica = preturi mai bune. Cu noroc, poti lua biletul si la 160 RON. Dar calculeaza cam 100 de euro, poate si putin peste, pentru un zbor cu tot cu bagaj. Plus un transfer de la aeroportul din Torp catre Gardermoen. Spre Stockholm ar trebui sa pandesti un promo de 99 de euro de la TAROM, altfel, pretul pleaca de pe la 155 de euro. dreamliner

Foto: Norwegian.com

Welcome to Miami

Jetairfly.com zboara din Bruxelles spre Miami, cu Boeing 767. In biletul de 400 de euro este inclus si bagajul de cala de 20 de kilograme, ceea ce inseamna ca asta e pretul final. Cele mai ieftine zboruri sunt in luna mai 2014.

Spre Bruxelles se ajunge fie cu low-cost, fie cu operatorul national.

Din Dublin, cu Aer Lingus

Aer Lingus este compania nationala irlandeza. Nu pot spune ca 497 de euro e un pret iesit din comun pentru o cursa Dublin - New York. Dar, cum exista Ryanair din Bucuresti, poti face un 2 in 1 - si Dublin si New York, intr-o vacanta de 2 saptamani.

In pretul biletului Aer Lingus este inclusa o valiza de 23 de kilograme. Din Bucuresti dai sub 100 de euro pe un zbor spre Dublin (vezi Ryanair), dar mai pui cativa banuti daca vrei si bagaj de cala. Repet, zborul se preteaza celor care vor sa vada si Irlanda. Altfel, sunt oferte mai bune.

509 euro cu Qatar Airways

Desi nu este nici pe departe companie low-cost, nu aveam cum sa trec peste incredibilul pret de 509 euro al celor de la Qatar, pentru un zbor Bucuresti - New York.

Partea proasta: zborul are escala in Doha. Pleci spre est, ca sa te intorci spre vest.

Partea buna: tariful e valabil tot anul (nu e acum o promotie), iar serviciile sunt de cea mai buna calitate.

[wpsgallery]

Experienta Emirates

Iar o sa ziceti: nu-i low-cost! Dar la 544 de euro pana la New York cu Emirates, te freci la ochi ca sa vezi daca nu cumva e ceva ireal. Boeing-urile 777-300 ale celor de la Emirates fac curse regulate intre Milano si New York. Zborul dureaza 9 ore la dus si vreo 8 la intors. Bagaj de cala - 30 de kilograme!!!

Pana la Milano parca mergi si pe jos. Daca nu, cu una din numeroasele curse care pleaca zilnic din Bucuresti.

* Foto header: profirrigation.com. Daca ti se pare util, te astept cu un like pe facebook.com/Mihajurca.ro. Multumesc!

Prognoza meteo 5-11 mai. Ploile inceteaza si se incalzeste

$
0
0
prognoza-meteo-vreme-romica-jurca-91
[image name=line]
Dupa ziua de luni, cand va fi racoare si va mai ploua in jumatatea de sud a tarii si pe arii mai restranse in centru si in est, insa la cote mult mai reduse decat duminica, vremea va fi in general frumoasa si se va incalzi. Diminetile de marti si miercuri, vor fi racoroase, cu temperaturi mai mici in depresiuni si in special in cele din estul Transilvaniei, unde minimele s-ar putea situa trecator, sub limita de inghet. Incalzirea ce va avea loc pe parcursul zilelor va fi usoara si treptata in prima parte a saptamanii, apoi mai accentuata. Daca pana joi inclusiv, majoritatea valorilor maxime se vor incadra intre 16 si 23 de grade, de vineri vor predomina valorile mai mari de 20…22 de grade. Tot in a doua parte a saptamanii vor reveni fenomenele de instabilitate, dar pe arii destul de restranse, mai ales dupa amiaza, in principal in vest, nord, centru, la deal si la munte, care in conditii de temperaturi mai ridicate pot fi din nou urate ca mod de manifestare, respectiv trasnete, vijelii, grindina si cantitati de apa importante, in intervale scurte de timp.   Text : Romica Jurca - meteorolog ANM

Cu ferryboat-ul la Tallinn. Omul bea, dar parca se mai si opreste

$
0
0
bere
[image name=line]
Vara lui 2009. Vacanta de 5 zile la Helsinki, capitala Finlandei. Si stii cum e romanul, daca tot am venit pana aici, hai sa dam o fuga si la Tallinn, ca nu se stie cand mai ajungem! Zis si facut! Intru pe net, caut de zor prin sumedenia de ambarcatiuni care te trec Baltica - pentru vreo 40 de euro - de pe malul finlandez pe cel estonian. Si retur. Intre Helsinki si Tallinn, ferry-boat-urile fac aproximativ 2 ore. Plus sau minus, in functie de rapiditatea si dimensiunea vasului. Daca treci dimineata, pasagerii par oameni normali, linistiti. Mare parte sunt turisti, dornici sa-si mareasca universul cunoasterii cu inca o capitala europeana. De regula sunt excursii de o zi, pentru ca a Estoniei capitala este un oras micut. Cred ca si daca ai merge cu spatele, tot l-ai bate la picior intr-o singura zi. :) Bun. Te plimbi prin Tallinn, misuni in stanga si in dreapta pe stradutele sale pitoresti, tragi cu arcul, iei un pumn de migdale invaluite in fel si fel de miroase si glazuri, dar, inevitabil, vine si momentul acela in care o iei agale spre port, pentru a face cale intoarsa spre Helsinki. Iti spui ca escapada a luat sfarsit. Dar partea "interesanta" de abia acum urmeaza. In drum spre port, o sa vezi felurite personaje. De departe iti atrag atentia tinerii, cocosati de greutatea ranitelor pe care le cara in spate, eventual cu haine ponosite si belciuge infipte care mai de care mai "strategic" (urechi, nas, buze, pleoape). Intr-o prima faza ai impresia ca esti la camera ascunsa, sau ca in fata ta se desfasoara un concurs de carat. Fiecare individ are in spate un ghiozdan plin, iar de maini "atarna" doua baxuri de bere sau cidru. Cine are muschi cara 4! Ideea e simpla. Tinerii sunt finlandezi. Pentru ca alcoolul are taxe si accize ametitoare in Finlanda, multi aleg sa dea o "fuga" pana in Estonia pentru o sesiune de party, stropita temeinic cu alcool. De regula se pleaca vineri seara, dupa ce se termina programul la munca, iar intoarcerea spre Finlanda e programata duminica. Si daca tot revin acasa, ar fi si pacat sa nu ia la intoarcere ceva care sa le tina de "cald" pe parcursul saptamanii care urmeaza. Ca doar nordul e racoros. Nu? Asa ca in ghiozdane stau la gramada sticlele cu tarie, iar in maini sunt cartoanele cu "racoritoare" (bere, cidru). Problema e ca drumul spre vas se desfasoara anevoios pentru domniile lor. Imagineaza-ti un adult, care cara un copil in spate, cu doua galeti de apa in maini, mergand pe gheata. Ca sa intelegi, cam asa decurge si deplasarea lor. alcool

Foto : static.err.ee

Ne urcam pe vas. "Profesionistii" se imping ca sa prinda locuri bune. Imi zic, asta e buna! Acum or lua si scaunele dupa ei acasa. Dar totul e facut cu cap. Pasii turistului profesionist se succeda dupa un ritual repetat - probabil - de zeci si sute de ori. Te urci, iti iei repede un loc si te asezi la coada la duty-free. Odata plecat vasul, se deschide duty-free-ul si incepe cumpararea de ... alcool. Ai ghicit! Dar de ce sa stai la coada? Chiar nu poti sa gasesti o "portita" libera in cele doua ore cat dureaza drumul pana la Helsinki? Raspuns: NU! Bauturile alcoolice se vindeau pe vremea aceea (nu stiu daca s-a mai schimbat acum), numai atata timp cat vasul se afla in apele teritoriale ale Estoniei. Deci trebuia sa prinzi exact jumatatea de ora in care inca te mai aflai in strainatate si iti mai puteai "rotunji" proviziile de alcool. Cu 5 minute inainte de trecerea in apele Finlandei, se anunta la statie acest lucru. Apoi, "mai sunt 3 minute", "mai e un minut" si "ne pare rau, vanzarea bauturilor alcoolice este interzisa la bord in apele Finlandei". Este momentul in care duty-free-ul se elibereaza si apar copiii pentru a-si cumpara bombonele si ciocolata. Tabloul este fabulos! Urmeaza apoi o perioada de o ora, un ceas si un pic, in care se asterne linistea pe vas. Cheflii, obositi, dar si satisfacuti dupa atatea degustari si cumparaturi, adorm. Semn ca se lasa Mos Ene pe la gene! :P Inainte de final, iti spun atentiei doua aspecte relevante pentru comportamentul de "consum" al finlandezilor:

Casa Comana, Giurgiu. Un loc superb. Pacat de servicii!

$
0
0
casa-comana
[image name=line]
"Romania este o tara superba. Pacat ca e locuita!". Este afirmatia pe care o face la nervi un foarte bun prieten. Acum nu o sa fiu atat de transant si as nuanta putin vorbele lui, spunand ca "Romania e o tara superba, pacat de servicii!". Ultima isprava, de 1 Mai. Unde sa mergem, unde sa mergem? Auzisem de Comana, in judetul Giurgiu. Rezervatie naturala, Delta Neajlovului (a doua din tara dupa Delta Dunarii), Manastirea Comana, aer curat si chiar locul unde se spune ca ar fi ingropat Vlad Tepes. Mai mult, nici nu ai ce sa ceri. Ca sa semnezi condica la Comana, ai nevoie de masina, solida. O apuci pe drumul de Giurgiu, si dupa ce iesi din 1 Decembrie si treci podul, ti se arata un sens giratoriu. Acolo faci stanga, si mai mergi asa cale de vreo 20 de kilometri pe un drum judetean. Ultimii kilometri sunt plini de gropi, dar asta nu e o noutate pentru drumurile din Romania. Si ajungi la Casa Comana, un conac boeresc care serveste drept restaurant, loc de cazare si pivnita unde se pot degusta vinuri. Intregul complex este situat pe malul "deltei". Dincolo. peste drum, e padure. Nu voi insista foarte mult pe descrierea locului, deoarece fotografiile sunt relevante. Este un loc care se apropie de perfectiune, amenajat cu mult bun gust. Vizitatorii cu conditie fizica se pot cocota prin copaci, urmand traseele parcului de aventuri. 50 de lei - "amenda" pentru 3 ore de traseu. Alte activitati: tras cu arcul, coboratul pe tiroliana peste lac, plimbari cu barca sau canoe, biciclete, s.a.m.d. [wpsgallery] Complexul este construit "cu cap". E cam ca la telefonia mobila. Telefonul e gratuit, dar abonamentul costa 20-30 de euro pe luna. Cine alege sa mearga pana la Comana, nu vine pentru o jumatate de ora. Daca tot bati drumul pana acolo, trebuie sa stai mai mult. Si la un moment dat ti se face foame. Deci, vrei, nu vrei, esti un turist "captiv". Prin urmare, va trebui sa alegi unul din cele 3 restaurante (atatea am numarat eu) unde sa iei pranzul - unul grecesc, altul cu specific romanesc - aflat la 30 de metri de primul pe malul lacului - si unul chiar in "conac". Mancarea este proasta si scumpa! Dau doua exemple rapide si am fugit. mancare-comana-2 mancare-comana-1 Ai ghicit! In prima farfurie e mamaliga cu branza, smantana si ou, iar in ceaunul de fonta este pomana porcului. 40 de minute am asteptat ca sa vina aceste feluri "complicate" de mancare. Iar cand au venit, evident, erau reci. Mamaliga era facuta dimineata, cel mai probabil. Cand m-am plans de mancare, m-au facut minge de ping-pong, de la un chelner la altul. In fine ... din dezamagirile turismului romanesc.  Meniul complet este disponibil aici. Concluzia. Mergeti macar o data la Comana, intr-un weekend. O sa va placa, mai ales daca aveti copii. Dar nu pasiti cu foarte multe sperante in restaurantele localului. Sau mancati icre. Alea sunt bune! :P Hai, sa auzim de bine!   * Daca ti se pare util, te astept cu un like pe facebook.com/Mihajurca.ro. Multumesc!

Travel Design. Nordkapp, Norvegia. Cum ajungi sa vezi midnight sun-ul

$
0
0
midnight-sun
[image name=line]
Nordkapp este unul dintre cele mai nordice puncte ale Norvegiei continentale. Practic acolo se termina Europa. Mai departe nu ai unde sa mai mergi. E mare. Tehnic vorbind, Nordkapp este cel mai nordic punct al Europei pana unde poti conduce o masina. Locul este vizitat anual de aproximativ 200 de mii de turisti, dornici sa vada "minunea" - soarele care nu apune! Fenomenul este firesc la latitudinea la care se gaseste acest punct al Norvegiei (aproximativ 71 de grade Nord). Ca sa ajungi la Capul Nord e nevoie sa schimbi mai multe avioane si autobuze. O poti face si cu un avion pana in Norvegia, si mai departe cu vasele de croaziera, Hurtigruten spre exemplu. Dar cu avionul e cel mai rapid si mai ieftin, pentru ca nu multi isi permit sa dea cateva mii de euro pentru un voiaj de lux pe mare. Si poate nu au nici timp. [wpsgallery] 1. Trebuie sa ajungi la Oslo. Biletele se invart pe la 200 de euro. Cea mai avantajoasa oferta am gasit-o la KLM - 199 de euro, cu toate taxele incluse, din Bucuresti. Zborul are escala in Amsterdam. 2. Din Oslo la Alta. Alta este un oras situat in nordul Norvegiei. Acolo pe unde se agata harta in cui. Catre Alta zboara Norwegian - low-costul despre care ti-am mai povestit ca zboara si peste Ocean. Cursa dureaza 2 ore si costa 164 de euro, dus-intors, fara bagaj de cala. Daca mai punem si bagaj, ajungem la un total de 188 euro. 3. Alta catre Nordkapp. Din aeroportul din Alta poti ajunge la Nordkapp cu doua autobuze: 207 pana la Honningsvåg, apoi 330 pana pe platoul de la Capul Nord. In total, drumul dureaza peste 5 ore. Verifica traseul pe www.177finnmark.no. autobuz-nordkapp Bine ar fi sa iti iei abonamentul Arctic Pass. Acesta permite calatorii nelimitate in toata regiunea Finnmark (judetul cel mai nordic al Norvegiei), unde se afla si Capul Nord. Numai daca ti-ai lua un dus-intors intre aeroportul din Alta si Honningsvåg ai plati mai mult decat pe un pass valabil 3 zile. 690 NOK (84 euro) este pretul acestui pass pentru 72 de ore. Se cumpara de aici. Ca sa concluzionam, drumul pana la capul nord costa 199+164+84=447 euro (fara bagaj de cala la cursa Oslo-Alta). Cu bagaj de cala la acest zbor, pretul final ajunge la 471 euro. Mai multe detalii despre Nordkapp gasesti pe visitnordkapp.net sau pe nordkapp.no. Azi dimineata, la ora 6:45 ora locala (7:45 in Romania), locul despre care iti vorbesc arata asa! Daca dai click pe poza, vei vedea un live webcam. nordkapp   * Foto header: Wikipedia. Daca ti se pare util, te astept cu un like pe facebook.com/Mihajurca.ro. Multumesc!

O companie aeriana anunta preturi sub 500 de euro spre SUA si Canada

$
0
0
howth
[image name=line]
Este de departe vestea cea mai buna din ultima perioada. Compania nationala olandeza, KLM, anunta o promotie de zile mari pe 3 destinatii din America de Nord:
  • Chicago - 491 euro
  • Montreal - 490 euro
  • Los Angeles - 540 euro
De ce spun ca e o promotie traznet? Pai am gasit spre Chicago acest tarif inclusiv in ultimele zile ale lunii august, deci in plin sezon. Spre Montreal si Los Angeles, sunt zboruri disponibile la preturile afisate, in prima parte a lunii septembrie. Rezervarile se pot face pe site-ul KLM numai pe 8, 9 si 10 mai 2014. Asa ca dati-i bice! :) [wpsgallery] * Daca ti se pare util, te astept cu un like pe facebook.com/Mihajurca.ro. Multumesc!

Cum te deplasezi low-cost cu autocarul, in Marea Britanie. Bilete de la o lira

$
0
0
autocar-low-cost
[image name=line]
Companii aeriene low-cost exista? Normal. Doar le vezi ofertele la tot pasul. Sa stii ca sunt si companii de transport rutier care se comporta "low-cost". Pontul acesta este adresat in special celor care au de gand sa bata in lung si in lat Marea Britanie. Dupa cum bine stii, Anglia, Scotia si Irlanda sunt tari scumpe. Iar transportul poate fi o mare provocare. Totusi, dracul nu e chiar atat de negru! Compania Megabus.com ofera bilete la preturi de "nimic", mai ales daca ti le cumperi din timp. Iata cateva exemple:
  • Aberdeen - Glasgow, drum de 3 ore si jumatate - 1 lira sterlina
  • Londra - Liverpool, drum de 6 ore - 1 lira sterlina
  • Londra - Bolton, drum de 5 ore 40 minute - 1 lira sterlina
  • Londra - Cardiff, drum de 3 ore 50 minute - 1 lira sterlina
[wpsgallery] In plus, autocarele acestei companii fac curse si in afara "insulei". Un drum intre Paris si Londra poate costa numai 5 euro, dupa cum se vede in galeria foto de mai sus. E drept ca TGV-ul face doua ore intre cele doua capitale, dar si pretul este de cel putin 10 ori mai mare. Intre Amsterdam si Paris, am gasit bilete la 12 lire (drum de 7 ore si jumatate). Rezervarile se pot face direct pe site, iar la pretul afisat se mai adauga o taxa de rezervare de 0,5 lire/0,5 euro (depinde in ce moneda faci rezervarea). La bord ai voie cu 25 de kilograme de bagaj si ai Wi-Fi gratuit pe durata drumului.   * Foto header: Wikipedia. Daca ti se pare util, te astept cu un like pe facebook.com/Mihajurca.ro. Multumesc!

Prognoza meteo 12-18 mai. Ploile revin in forta in tara noastra

$
0
0
prognoza-meteo-vreme-romica-jurca-92
[image name=line]
Revin ploile, in tara noastra, in aceasta saptamana, urmate de o scadere de temperatura ce va conduce la o vreme racoroasa, spre rece, pentru aceasta perioada. Averse, descarcari electrice si intensificari ale vantului, vor fi pana marti dimineata, in toate regiunile, mai multe in jumatatea de nord si in dealurile sudice si mai putine in rest. De marti seara, in pricipal, dupa lasarea noptii, incepand din Banat si Oltenia, un nou val de ploi va cuprinde treptat Crisana, cea mai mare parte a Transilvaniei si a Munteniei. Cantitatile de apa vor fi importante, in general, mai mari de 20…25 l/mp, pana miercuri la pranz, iar dupa aceea peste 50…60 l/mp. In conditiile in care, aversele vor avea si caracter torential, astfel de cantitati se pot inregistra si in intervale de timp mai scurte, de pana la 2…3 ore; vor fi si caderi de grindina si chiar vijelii, mai ales in zona de campie a Munteniei, unde valorile de temperatura reusesc sa creasca destul de bine, pana la inceperea unor astfel de manifestari. Dar, ploile vor cuprinde treptat si celelalte regiuni, insa vor fi pe arii mai restranse si mai de scurta durata. De joi seara, va fi o ameliorare a vremii, in ceea ce priveste precipitatiile, in sensul ca se vor retrage din jumatatea de rasarit, dar raman in cea de vest. Este o situatie in care, norii cu multa umezeala, ce vin dinspre Marea Mediterana, se invart deasupra Romaniei si a tarilor invecinate.   Text : Romica Jurca - meteorolog ANM

Obrazul subtire, cu Small Luxury Hotels se tine! Alternativa la Booking.com

$
0
0
small-luxury
[image name=line]
Turistii o apuca pe calea turismului de nisa! Si ma bucura asta. Grecia si Turcia sunt frumoase, dar parca mai trebuie si altceva. Statul pe sezlong cat e ziulica de mare e relaxant si nu a omorat pe nimeni. Dar nici de rafting sau zburat cu balonul cu aer cald nu am auzit pe cineva sa se planga. Incet, incet, si la noi, oamenii vor cauta variante noi de petrecere a timpului liber. S-au dus vremurile cand luam "bilet" de 14 zile - prin nu stiu cate interventii - pe litoralul Marii Negre. Daca esti deshis la nou, iti propun un site: Small Luxury Hotels of the World. Din denumirea lui iti dai seama cu ce se ocupa: cazari mai ... "altfel". Este un loc unde poti gasi cazari luxoase, chic, la preturi care pornesc de pe la 100 de euro. Evident ca se muleaza perfect pe vacantele romantice. Mi-a placut faptul ca nu sunt adaugate hoteluri "la gramada" ca pe site-urile de booking mass market. Daca vrei sa mergi in Suedia, spre exemplu, vei gasi numai 2-3 hoteluri. Dar stii sigur ca sunt bune. Cel mai bine arunci tu un ochi pe lista destinatiilor disponibile. Pentru fidelizarea cumparatorilor, cei de la SLH au gandit un club. Odata ce ai comandat prima vacanta de la ei, esti inscris automat in club si ai un upgrade la camera comandata. Dupa ce ai si stat in hotelul rezervat, primesti alte beneficii: late check-out (poti parasi camera mai tarziu), mic dejun pentru 2, s.a.m.d. Dupa ce ai stat de 5 ori in hoteluri rezervate prin SLH, ai si o noapte gratuita. Poti citi mai multe aici. Eu am folosit anul trecut sistemul, in timpul unui city break si pot spune ca am fost multumit. Acum, daca nu gasesti disponibilitate in perioada aleasa, nu te apuca sa injuri! Lucrurile bune sunt in cantitate limitata. :) [wpsgallery] * Foto header: slh.com. Daca ti se pare util, te astept cu un like pe facebook.com/Mihajurca.ro. Multumesc!

Finala Champions League. 10000 de euro costa doua nopti la 3 stele in Lisabona

$
0
0
ucl
[image name=line]
Cand am scris despre preturile exorbitante la cazare pe Valea Prahovei de Revelion - 3000 de euro pentru 3 nopti de cazare - aveam impresia ca am vazut tot. Dar mereu se poate si mai "bine"! Pai ce? Credeai ca numai hotelierii de la noi sunt "fripturisti"? Cei care sunteti cu fotbalul, stiti ca pe 24 mai e Finala Champions League la Lisabona. Joaca doua echipe din Madrid - Real si Atletico. Prilej excelent pentru fanii din capitala Spaniei sa calatoreasca, iar pentru hotelierii si comerciantii din Lisabona sa castige. Unii mai mult, altii mai putin. Dupa planul fiecaruia. Hai sa vedem ce zice Booking.com (situatia cred ca e asemanatoare si pe alte site-uri), despre perioada 23/25 mai, la Lisabona:
  • 37 din 904 hoteluri mai sunt disponibile in Lisabona;
  • cea mai ieftina camera (cu baie comuna) - 800 euro/2 nopti la Grimaldi Palace Hostel;
  • cea mai scumpa camera - 10.000 euro/2 nopti la Hotel Borges Chiado;
  • o camera la hotelul acesta de 10.000de euro, costa numai 168 euro/2 nopti, weekendul urmator.
borges Ma intreb si eu, retoric, e drept! 1. Cine e prost? Ala care da sau ala care cere? 2. Care e diferenta intre turistul care si-a luat cazare cu o luna sau doua inainte, cand preturile erau "normale" - tocmai pentru ca nu se stia cine va juca finala - si "suporterul" obligat de desfasurarea faptica a lucrurilor sa isi ia acum cazare la 10 mii de euro? Aaaa. Si stiu ce e piata, daca se gandeste cineva sa imi dea un raspuns din manualul de economie. Locul unde se intalnesc cererea si oferta. :P [wpsgallery] * Foto header: UEFA.com. Daca ti se pare util, te astept cu un like pe facebook.com/Mihajurca.ro. Multumesc!

Prognoza weekend 16-18 mai. Ploile continua, apoi se va incalzi

$
0
0
prognoza-meteo-vreme-romica-jurca-93
[image name=line]
Dobrogea, Baraganul si cea mai mare parte a Moldovei, vor fi cu o vreme in general frumoasa si temperaturi in crestere, in urmatoarele zile, desi, dupa amiaza, ici – acolo, vor mai fi posibile ploi de scurta durata si / sau doar descarcari electrice. O ameliorare a vremii si implicit o crestere de temperatura, cu maxime intre 22 si 25 de grade, va avea loc treptat si in zona de campie din restul Munteniei si chiar din Oltenia. In celelalte regiuni vor mai fi manifestari de instabilitate, averse, fulgere, tunete, intensificari de scurta durata ale vantului si conditii de caderi de grindina. Astfel de manifestari vor fi – joi, in mare parte din tara, vineri - in majoritatea regiunilor, mai putin extremitatea de rasarit, sambata – in jumatatea de vest, dar pe arii mai restranse, iar duminica, tot acolo, si mai putine, mai ales la deal si la munte, in principal, doar dupa amiaza. Odata cu restrangerea ploilor, diminuarea nebulozitatii si in conditii de mai multa insolatie,  o crestere de temperatura va fi, la sfarsitul acestei saptamani, in toata tara, ce va continua pe parcursul saptamanii viitoare, cand vor fi din nou zile de vara, cu mai mult de 25 de grade, dupa amiaza. La Bucuresti, vor mai fi averse si descarcari electrice, joi - dupa orele amiezii, vineri – chiar de la pranz, sambata – poate spre seara, iar duminica probabilitatea sa ploua va fi si mai redusa. Cel mai probabil, duminica si dupa aceasta zi, la amiaza, se vor inregistra 24…25 de grade. Pe litoral va fi vreme buna in mai toate zilele viitoare.   Text : Romica Jurca - meteorolog ANM

Calatoreste in siguranta. Aplicatie de alerte de calatorie, lansata de MAE

$
0
0
danger
[image name=line]
Jurnalele de stiri ale posturilor de radio au difuzat ieri, mai toata ziua, informatia ca Ministerul de Externe (MAE) a lansat o aplicatie cu alerte de calatorie, destinata romanilor care merg in strainatate. Recunosc, nu am dat prea mare importanta mesajului. Deh, site-uri, portaluri si aplicatii facute de stat au mai fost. Majoritatea proaste si facute in dorul lelii! De dimineata, m-am apucat sa butonez aplicatia "Calatoreste in siguranta". Si sunt placut surprins. Altfel nu imi pierdeam timpul sa scriu despre ea. 1. Realizare grafica buna. Chiar foarte buna, pentru nivelul graficii din Romania. 2. Iti introduci datele personale (nume, data nasterii, serie pasaport, etc), setezi tara in care te afli (fie manual, fie automat), si esti alertat in caz ca apare vreun pericol in tara respectiva. Se poate activa si alerta prin SMS. 3. Cat timp esti in Romania, nu primesti alerte de calatorie. 4. Poti afla informatii de calatorie utile, din toate statele lumii. Sunt aranjate pe continente, cu steagul frumos, in dreptul fiecarei tari. 5. Afli care sunt procedurile in caz de accident, imbolnavire sau daca iti pierzi actele cat esti in strainatate. Practic aplicatia de telefon (atat Android cat si Iphone) este o adaptare a site-ului MAE la cerintele "reale" ale pietei. Cati dintre noi intram pe pagina Ministerului de Externe ca sa vedem care sunt alertele de calatorie in vigoare? Probabil ca doar cei care pleaca in zonele "hot" ale globului. Acum, aplicatia a ajuns pe telefonul meu. Sper insa ca nu voi afla niciodata cum sosesc alertele! Nu de alta, dar nu as vrea sa ma culc intr-un stat si sa ma trezesc in altul, anexat, dimineata! :P [wpsgallery] * Daca ti se pare util, te astept cu un like pe facebook.com/Mihajurca.ro. Multumesc!

Udine, Italia. Pentru o seara de vara echilibrata, consumati Aperol Spritz si inghetata

$
0
0
udine
[image name=line]
2012. Luna august. Nebunia mea a fost sa bifez cat mai multe tari, in cele 9 zile de vacanta pe care le aveam. Punctul de plecare si finalul traseului, Praga. Apoi, cu o masina inchiriata din aeroport, am batut, rand pe rand: Frankfurt, Strasbourg, Munchen, Tirolul austriac, Udine (nord-vestul Italiei), Ljublijana (capitala Sloveniei) si Viena. Cu alte cuvinte, alta zi, alt oras. Partea funny a aventurii era ca nu stiam niciodata unde voi merge a doua zi. Planul se facea seara, la masa.   Iarba verde s-a uscat Imi aduc aminte si acum satucul austriac in care am stat pentru o noapte - Kirchdorf in Tirol. Un loc desenat parca de natura, dupa planul arhitectului. Punem un rau? Punem. Mai avem nevoie de casute de lemn cu flori la ferestre, o biserica proptita taman in centrul satului, ditamai muntele pe fundal - Kitzbuheler Horn -  ca sa avem la ce sa ne raportam, "gazon" pe jos, papadii imprastiate alandala prin iarba, si un pic de padure. Eh, Mihaita, mai pleaca tu de aici! Nu stiu daca ai avut sentimentul acela de "prea bine". Toate iti merg ca pe roate si nu iti dai seama de ce. Doar n-oi fi tu mai cu mot fata de altii! Cam asa eram eu in ziua respectiva. Loc de basm, liniste, mancare buna, dar parca ma astepta ceva. Asa ca planul initial de a sta doua zile in Alpi, fu curmat brutal de ideea de a traversa Alpii. Vorba aia, sa ne trecem si asta in CV. Nu? Zis si facut. A doua zi, la 9 dimineata, mogaldeata de masina - un Golf 5 de 80 CP, pe benzina - tare lenesa la urcare, ne astepta acoperita de o perdea de roua pe geamuri. Semn ca fusese racoare peste noapte. La ... "bulivar" birjar! Directia Udine! Peste Alpi! Nu voi insista foarte mult asupra drumului din Austria inspre Italia. Soseaua e ca in palma, serpuita, cu hauri ce se casca, cand in stanga, cand in dreapta, cu minituneluri cat sa nu iti cada bolovani in cap sau apa care vine de pe versanti, si cu un tunel de vreo 3 kilometri care face legatura intre Austria si Italia - Plocken Pass. udine-21 Ideea e ca in Austria, natura e imbracata intr-un verde crud. Dupa ce treci de cealalta parte a muntelui, in Italia, descoperi un peisaj care se aridizeaza cu fiecare 10 kilometri pe care ii parcurgi. Suntem in Friuli - Venezia Giulia, regiunea Italiei aflata la granita cu Slovenia. Un fel de Botosani al nostru, ca pozitionare pe harta.   Provola, adica branza afumata. Sau cascaval fumé Si ajungem in Udine, oras caruia echipa de fotbal a orasului - Udinese - i-a dus mai bine faima in Europa. GPS-ul ne ghideaza linistit pe strazile orasului, catre hotel. Afara, un termometru indica 42 de grade. Masina, "doar" 38. Flerul si radioul, care mergea pe un post local, imi indicau 36 de grade. Exact acea temperatura la care, cand iesi din masina, transpiri instantaneu. Si te topesti. Lasam masina la hotel, facem check-inul, schimbam randul de haine care se facusera una cu pielea si ... la centru! Partea buna in Udine este ca zona centrala a orasului, zona veche, este aidoma unui dreptungi. Stii clar unde este. Il vezi din prima pe harta! Partea proasta in luna august e ca italienii sunt in vacanta si aproape totul era inchis pe la 4 dupa-amiaza. Ca se odihneau, ca nu erau prin oras, ca era prea cald afara, nu stiu ce sa spun. Dreptul lor la o viata boema! :P Zona centrala, in sine, nu e mare. Un castel (Castello di Udine), cocotat pe un mic delusor, o catedrala din 1200 si Piazza Liberta - considerata "cea mai frumoasa piata in stil venetian din lume" - sunt punctele de interes ale orasului. Asta la capitolul cultura si monumente. Pe caldura aceea, si cu oboseala acumulata dupa 5 zile de condus si de schimbat locurile ca pe sosete, singura alinare pe care mi-o putea aduce cineva era un pahar mare cu gheata si lichid, nu conta ce, si ceva de mancare. In fond, nici nu ceream mult. Nu? Sa te hotarasti unde sa te asezi la masa in Udine e o adevarata provocare. Si nu pentru ca nu ar fi buna mancarea sau nu ar arata bine locul. Ci pentru ca oriunde ai sta, ai ramane cu "regretul" ca te-ai saturat si nu ai apucat sa incerci si alte terase. Sunt restaurante de jur imprejurul pietei centrale, sunt mici osterii si trattorii pe stradute inguste si racoroase. Toate vand acelasi lucru: buna dispozitie si atmosfera tipic italieneasca. Am ales o trattoria, unde, dupa vreun minut de parlamentari cu doamna care ne servea si nu prea "rupea" engleza, am hotarat, de comun acord, sa vorbim in romana. Gazda noastra era de prin judetul Alba, plecata in Italia de 8 ani. Probabil ti s-a intamplat si tie. Sunteti doi oameni la masa, fiecare se hotaraste ce vrea sa manance, apoi, cand vine ospatarul, comenzile pornesc in limba lui Shakespeare. Si numai daca mai e ceva de ajustat - gen "hai sa luam si o apa mare" - se vorbeste romana la masa. Asa si cu doamna. Nu intelegeam ce inseamna "provola". Toate pizzele aveau mozzarella, numai una continea "provola" si se cerea incercata. Si daca nu a reusit ospatarita sa ma faca in engleza sa inteleg ca e o branza afumata (cascaval afumat), iti dai seama ca romana i-a venit ca o manusa. Nu iti mai zic ca la setea care ma sleise de puteri, sticla de 1 litru de apa minerala parea ca se micsoreaza subit. A fost, cred, cea mai buna apa minerala pe care am baut-o vreodata. La sticla de ... sticla si 36 de grade afara! Oioioi! [wpsgallery] Despre Udine cu dragoste Pana acum ti-am obligat sa asculti trairile un sarman turist, care a tras de o masina care nu dorea nici in ruptul capului sa mearga cu mai mult de 30 de kilometri pe ora pe povarnisurile Alpilor. Dar despre Udine, chiar nimic? Iti fac o marturisire. Nicaieri nu m-am simtit mai bine in Italia. Centrul pavat cu piatra cubica, in care - by the way - nu se freaca masinile in stanga si in dreapta ca pe la noi, magazinele cu produse artizanale (paste, ciocolata, gelaterii, masline, sicle de ulei, care mai de care mai abtibilduite), oamenii pozitivi si orientati, culmea :P, catre activitati firesti, te fac sa te simti ca un povestitor, ca un observator. Parca totul e amplasat pentru propria ta scena de teatru. Pe stradutele inguste ale centrului, vezi, din loc in loc, masute precum cea din fotografia coperta a articolului. Cum sa nu te asezi? Cum sa nu te bucuri de o alta pauza binemeritata? Si s-a lasat si intunericul. Intamplarea facea ca exact in acea seara era mare meci. Udinese, mandria locala, juca impotriva portughezilor de la Braga, in play-offul Champions League. Motiv perfect ca sa scoti plasmele in afara bodegii, sa imparti cu Aperol Spritz in stanga si in dreapta, si sa oferi chipsuri din partea casei. Doamne si domni, bine imbracati, stateau pe cuburile de lemn, puse drept in mijlocul drumului. Se poate socializa undeva mai bine decat in Italia? Eu zic ca nu. Pe timp de vara, Aperolul - o combinatie de prosecco, aperitiv de portocale, gheata si un splash generos de apa minerala - este dumnezeiesc! Potoleste setea si dezleaga limba. Atat mi-a trebuit sa intru in vorba cu niste italieni si sa le spun, la insistentele lor, ca echipa mea preferata este Dinamo, clubul de unde venise (si intre timp si plecase) Gabi Torje. Moamaaaa...! "Grande giocatore", "Udinese za best tim in za Italy ...". Am vrut sa le spun si ca Dinamo e "za best in Europe", dar ma cam faceam de bacanie. :P Si uite asa au curs cele doua reprize ale meciului, terminat 1 la 1. Aveam sa aflu, peste o saptamana, ca in retur, bravii jucatori de la Udine au luat bataie si au gatat-o cu Liga Campionilor. Una peste alta, Udine e un oras frumos si linistit. Nu trebuie sa faci din dorinta de a-l vizita un scop in sine. Dar daca ajungi prin zona, nu-l evita! Sub nicio forma. Stradutele comerciale le vei descoperi singur. La fel si inghetata! Pot sa pun si un selfie inainte de final? Ca sa nu ma acuzati ca nu am fost acolo! :P udine-20 * Daca ti se pare util, te astept cu un like pe facebook.com/Mihajurca.ro. Multumesc!

Un roman are sanse sa ajunga in finala The Swiss Explorer

$
0
0
swiss
[image name=line]
Swiss Air Lines, compania aeriana nationala a Elvetiei, angajeaza un … calator. Da. Exact cum ai auzit! The Swiss Explorer este persoana care va zbura timp de jumatate de an, in 20-26 de destinatii deservite de Swiss Air Lines, si va “raporta” live de la fata locului.   Camil vrea sa fie The Swiss Explorer. Io-l ajut! Am primit astazi, pe pagina de Facebook, mesaj de la un baiat coplesit de bun simt. Nu il cunosc, dar modul in care a pus problema m-a impresionat. Si in plus, desi mi-a cerut ceva, nu m-am simtit ca si cum mi-ar fi bagat mana in buzunar. camil-2 Camil vrea sa fie reporter de "razboi". Pe frontul de est, sau de vest. Depinde pe unde il vor trimite elvetienii. Acum, eu i-am spus ca nu e usor, dar daca omul doreste, te poti pune cu el? :P Pentru a intra in concurs, romanul nostru a facut un filmulet. Nu e neaparat o creatie de Oscar, dar pentru TOP 10, si automat acces in marea finala, eu zic ca e OK. La fel, pentru curajul de a incerca si a demonstra ca nimic nu e imposibil. Asa ca hai sa-l votam pe Pagina Oficiala a concursului The Swiss Explorer. (click mai jos) camil Mare atentie! Votarea se incheie pe 28 mai. Asta inseamna ca romanul nostru trebuie sa intre in Top 10 pana atunci. Si sunt sigur ca va intra! Mult succes Camil!   Foto header: publicis.ch
Viewing all 435 articles
Browse latest View live