Quantcast
Channel: Uncategorized - Mihai Jurca
Viewing all 435 articles
Browse latest View live

10 ponturi pentru o vacanta ieftina la Bruges (Belgia)

$
0
0
bruges
[image name=line]
Cum de abia m-am intors din poate cel mai frumos oras belgian, ma simt dator sa iti dau cateva, nici nu stiu cum sa le spun, ponturi/sfaturi/indicatii despre modul in care ai putea sa iti organizezi vizita si sederea la Bruges. bruges-3   1. Cursa de linie sau low-cost? Orasul Bruges nu are aeroport. Deci va trebui sa ajungi cu avionul la Bruxelles si de acolo mai departe sa mergi cu trenul. Daca zbori cu Wizz Air, vei ateriza la Charleroi (la aproximativ o ora de capitala Belgiei), in timp ce cursele de linie si Blueair-ul aterizeaza pe aeroportul mare al orasului. Drumul de la Charleroi Airport la Bruges costa 20,50 euro. Drumul din aeroportul mare spre Bruges costa 4 euro (transferul spre Bruxelles) + 14,40 euro (trenul Bruxelles-Bruges) = 18,40 euro. Concluzia e simpla. Cum transferurile sunt asemanatoare la pret, alegi zborul cel mai ieftin. Eu am fost cu Wizz Air. bilet-bruges 2. Nu folosi shuttle-bus (autobuzul expres) pentru transfer de la aeroportul din Charleroi pentru ca pretul total al drumului spre Bruxelles va fi mai mare decat al variantei de mai sus. De la aeroport spre Bruxelles, daca mergi cu Brussels City Shuttle platesti 14 euro daca faci rezervare in avans (pe internet), sau 17 euro daca iti vei cumpara biletul din autobuz. La acesti bani mai trebuie sa adaugi inca 14,40 euro - pretul unui bilet de tren intre Bruxelles si Bruges. Total - 28,40 euro. In varianta de mai sus ai: autobuz spre Charleroi Sud + tren catre Bruxelles + tren catre Bruges la 20, 50 euro. Deci faci economie de 8 euro. Dus-intors inseamna vreo 16 euro.   3. In Bruges nu ai nevoie de abonament pe mijloacele de transport in comun (autobuz). Centrul istoric este mic (te invarti cateva ore in el), iar distantele pot fi parcurse la picior. Nu cred ca sunt mai mult de 1,5-2 kilometri de la sud la nord, respectiv de la est la vest in zona centrala. De la gara ajungi in 10 minute in centru, pe jos. bruges-2 4. Daca nu vrei sa mergi pe jos ia-ti o bicicleta. Pretul pentru o zi poate fi de numai 6 euro. Consulta aici lista locurilor de unde poti inchiria un vehicul pe 2 roti. In acest fel, poti ajunge lejer si in imprejurimile Bruges-ului si te poti plimba de-a lungul canalelor fara sa depui prea mult efort.   5. Bruges City Card. Este un card ideal pentru cei care vor sa intre in toate muzeele. Cardul include intrare gratuita la 27 de muzee, o plimbare pe canale, discounturi in diverse magazine si la inchirireri de biciclete, dar si posibilitatea de a achizitiona un abonament de transport pe 3 zile, cu numai 6 euro, valabil in toata zona Flandrei (partea olandeza a Belgiei). Pretul cardului este:
  • 48 ore - 40 euro
  • 72 ore - 45 euro
bruges-card 6. Cazare la "periferie". Nu iti lua cazare fix in centrul zonei istorice. Vei da bani in plus degeaba, zic eu. Eu am stat la Hotel Ensor, spre exemplu, si am platit cam 55 euro/noapte/DBL si faceam fix 5 minute pe jos, pana in centru. ensor-bruges 7. Dupa cum bine stii, Belgia este tara ciocolatei. In Bruges exista o sumedenie de magazine, care mai de care mai hoate, care te imbie cu fel si fel de tipuri de praline de ciocolata. Daca vrei sa iei ciocolata 100% din Bruges, uita-te dupa comerciantii care afiseaza la intrare sintagma "Handmade Chocolate". Si nu cumpara pachetele la promotie - OFERTELE - chiar daca ti se par bune la pret. S-ar putea sa cumperi ciocolata pe care o vei gasi si la Mega Image (se numeste altfel in Belgia), la un pret chiar mai mic. Un lucru trebuie sa retii : calitatea costa! :P ciocolata-handmade 8. Nu manca in Grote Markt - piata centrala a orasului. Ca in orice centru, majoritatea restaurantelor sunt turistice, chelnerii sunt afara pe terasa si te invita sa intri sa consumi ceva, meniurile in enspe mii de limbi, PRETURILE DUBLE fata de alte zone ale orasului. Si o sa iti dau un singur exemplu. O portie de "mule" (midii/scoici) cu cartofi prajiti si un pahar de bere (mic) costa in aceasta piata cam 20-22 euro, in timp ce 4 stradute mai incolo se gaseste si cu 10 euro. grote-markt 9. Atentie la "costurile ascunse" atunci cand stai la o terasa. Sa nu zici apoi ca ti-ai cumparat cartofi prajiti si nota de plata ti-a fost "incarcata" cu sosuri (maioneze, ketchup), ca meniul continea o bautura (mica) si barmanul te-a intrebat ce bere bei, iar tu ai cerut una mare si ai platit diferenta, s.a.m.d. Cel mai bine e sa intrebi clar, de la inceput, ce contine meniul zilei, sau ce vrei sa servesti tu acolo. Si mare atentie la marimea berii! Exista bere la 0,2, la 0,3, la 0,33, la 500 ml, sau chiar halbe de 1 litru. Deci daca afara vezi afisul "bere la 2 euro", nu te astepta sa fie mai mult de un simplu paharel. O bere costa cam 5-6 euro la 500 ml.   10. Daca esti adeptul cumparatului de la supermarket, afla ca magazinele se inchid pe la 19 si ramai pe uscat! :P Dupa aceasta ora, vei mai putea cumpara bere si alte mici nimicuri numai de la magazinele de indieni, care practica preturi mai mari.   * Daca ti se pare util, te astept cu un like pe facebook.com/Mihajurca.ro. Multumesc!

Cat costa o plimbare cu gondola in Venetia

$
0
0
gondola-venetia
[image name=line]
Orice ghid al Venetiei ai consulta, "to do list"-ul incepe cu o plimbare romantica pe canalele orasului cu gondola. Nu stiu daca "cercetatorii britanici" au facut vreun sondaj sau studiu in acest sens, dar pun pariu ca 3 sferturi dintre domnisoarele care sunt cerute in casatorie la Venetia, primesc inelul si promisiunile de iubire vesnica in barca. [wpsgallery]   Cat costa plimbarea cu gondola Ca sa faci acest gest memorabil, ca baiat, pe langa inel, mai ai nevoie si de cel putin 80 de euro pentru plimbarea propriu-zisa, care dureaza in jur de 40 de minute. Daca mai vrei inca 20 de minute in plus, platesti proportional 80/2=40 euro. 80 de euro platesti daca faci cursa pana in ora 19. Intre 19 si 8 dimineata, tariful creste la 100 de euro pentru o plimbare. Daca esti in gasca si nu ai intentii romantice, trebuie sa stii ca te poti urca impreuna cu alti 5 prieteni - deci maximum 6 persoane. Pretul este acelasi. Cam asa sunt dispuse locurile in ambarcatiune: doua pe perne (capii grupului), doua pe scaunele (pentru cei cu mai putine merite :P), unul pe jilt si al 6-lea langa gondolier. gondola-venetia-1 Preturile pe care ti le-am prezentat mai sus cresc pentru diverse brizbrizuri. Vrei lautari in barca? Dai cam 150 de euro cu totul. Vrei flori, la fel, mai platesti ceva in plus. Nu stiu cat, pentru ca nu m-a interesat! :) gondola-venetia-4 Din cate am vazut, preturile sunt standard - adica nu merge sa te targuiesti. In schimb, durata plimbarii poate sa varieze +/- 5 minute fata de cele 40 standard, in functie de locul de unde iei gondola. Mai exista posibilitatea rezervarii unui tur pe site-ul localvenicetours.com. Pretul pentru o persoana este 29 de euro. Asa ca daca sunteti doi, platiti numai 58 de euro, fata de 80 (pretul standard). Dar nu veti fi singuri in barca. Alti turisti, exact ca voi, pot face booking pentru aceeasi cursa. Gondolierii te asteapta pe mai toate canalele Veneziei si, surprinzator, nu sunt agresivi, asa cum ma asteptam. Si nici niste barbati frumosi, cum mai vezi in filme. gondola-venetia-3 Cel mai spectaculos loc de unde poti lua gondola, mi s-a parut Piata San Marco, poate si datorita faptului ca erau o multime de ambarcatiuni la un loc si "mustea" locul de bogatie. Asa, cand vezi cate o gondola amarata pe un canal, parca nu-ti prea vine sa o iei.   Cateva informatii practice despre gondole
  • pretul unei gondole este 20-30 de mii de euro
  • la sfarsitul secolului al XIX-lea erau aproximativ 10 mii de gondole in Venetia; acum mai circula in jur de 400
  • gondola are 11 metri lungime si 1,42 metri latime, cantarind peste 350 de kilograme
  • toate gondolele sunt negre - hotarare a Senatului pentru a preveni afisarea excesiva a bogatiei
  • o gondola e facuta din 280 de piese si 8 tipuri de lemn
gondola-venetia-2 Acum ca ti-am spus cum stau lucrurile, ramane la inspiratia ta ce traseu vei alege si unde o vei cere de sotie. Si ca sa nu uit, daca vrei si explicatii suplimentare despre traseu, alege un gondolier care vorbeste bine limba engleza.   * Daca ti se pare util, te astept cu un like pe facebook.com/Mihajurca.ro. Multumesc!

Turul Asiei cu 800 de euro – Dubai, Manila, Singapore, Kuala Lumpur, Bangkok si retur

$
0
0
singa
[image name=line]
In urma cu ceva timp, v-am aratat cum se poate face turul lumii cu  1300 de euro. 95% dintre cei care au citit articolul au inteles ca este o schita, un plan orientativ, care nu contine chiar toate costurile. Ceilalti 5% ma apostrofau din diverse motive: ca nu am pus la socoteala cafeaua sau ceaiul pe care trebuie sa il cumperi pe un zbor low-cost, ca nu am socotit bagajul de cala, ca nu am luat in calcul si cazarea, ca daca mergi si cu sotia/prietena suma se dubleaza, s.a.m.d. Sper ca astazi o sa multumesc si mai multi amici ai site-ului. Ce va propun? O vizita pe final de an in Asia. In calculele urmatoare voi include pretul total al biletelor (cu toate taxele incluse) de avion si un bagaj de mana de 10 kilograme. Iata cum arata traseul (apasa PLAY, in coltul din dreapta sus): 25 octombrie 2014 - Plec din Bucuresti catre Dubai cu Wizz Air. Pretul biletului de avion este 319 RON, iar daca mai adaug si bagajul mare de mana (10 kilograme) ajung la un pret total de 378 RON, adica 90,03 euro. (foto 1) 28 sau 29 octombrie - Dupa cateva zile petrecute in Dubai, voi zbura cu compania Cebu Pacific Air catre Manila (Filipine). Este un zbor greu, de 8 ore si jumatate, facut cu o aeronava Airbus A330. Pretul biletului este 742 AED (dirhami UAE). Asta inseamna 146,88 euro, un pret excelent pentru un asenenea zbor. Bagajul carry-on este inclus. (foto 2) 3 noiembrie 2014 - Urmatoarea destinatie este Singapore, un oras desprins parca din filmele SF. Zborul dureaza 3 ore si jumatate si este facut cu o aeronava Airbus A320 a companiei Jetstar (low-costul companiei nationale australiene Qantas). Biletul costa 2298 PHP (peso filipinezi) la o prima vedere, insa dupa ce treci de toti pasii rezervarii vei ajunge la un pret final de 3158 PHP (51,23 euro). (foto 3) 8 noiembrie 2014 - Din Singapore trecem la Kuala Lumpur, cu aceeasi companie (Jetstar). Toata distractia costa 54 de dolari singaporezi (31,14 euro). (foto 4) 12 noiembrie 2014 - Cum sa ajungi pana acolo si sa nu dai o fuga si pana in Thailanda? Cum? Pentru zborul Kuala Lumpur - Bangkok am gasit un tarif bun la compania nationala iordaniana - Royal Jordanian. Tarif final, cu toate taxele incluse, 364 MYR (ringitt malaezieni), adica 80,95 euro. (foto 5) In Thailanda, aventura asiatica se incheie. Pentru zborul de intoacere, exista varianta returului prin Oslo, cu compania Norwegian. Cursa Bangkok - Oslo Gardermoen este operata cu faimosul Boeing 787 Deamliner. Dureaza 12 ore si costa numai 191 euro (foto 6). Asta daca vrei sa mai stai o zi, doua prin Oslo. Drumul de intoarcere spre Bucuresti poate fi facut cu British Airways, dar pretul biletului bate spre 167 de euro (one-way). De aceea, iti propun varianta "mai dreapta" a returului, prin Moscova. 17, 18, 19 sau 20 noiembrie - Asadar, Bangkok-Bucuresti prin Moscova cu compania nationala din Rusia - Aeroflot. Zborul costa 406,97 euro. (foto 7) Daca insumam tot ce am pus mai sus, ajungem la: cost-total [wpsgallery] Ce zici? Merge?   * Foto header : Wikimedia Commons. Preturile prezentate mai sus, sunt valabile in momentul publicarii articolului. Daca ti-a placut, te astept cu un like pe facebook.com/Mihajurca.ro. Multumesc!

Prognoza meteo 1-6 aprilie. Temperaturile aproape ca se injumatatesc

$
0
0
prognoza-meteo-vreme-romica-jurca-85
[image name=line]
Marti, temperatura aerului va mai creste, exceptand estul Transilvaniei si jumatatea de nord a Moldovei, unde va marca o scadere. Miercuri, scaderea se va propaga in toata tara si va fi mai accentuata in jumatatea de rasarit, unde, in locul unor maxime, cuprinse intre 12 si 19, vor fi valori, la amiaza, apropiate de cele din cursul diminetilor, doar intre 5 si cel mult 10…11 grade. In principal, in jumatatea de rasarit, vor fi innorari si ploi, slabe si pe arii restranse, iar la munte, dar trecator si in estul Transilvaniei si in Moldova, precipitatiile vor fi si sub forma de lapovita si de ninsoare. Odata cu scaderea de temperatura vor fi si intensificari ale vantului, cu viteze mai mari in zonele montane. De joi, temperatura va incepe din nou sa creasca, usor si treptat, mai putin in Muntenia si Dobrogea, unde va continua sa scada; ploile vor fi putine, in sud si in centru, apoi in nord, iar la sfarsit de saptamana, cand se vor extinde ca arie si vor cuprinde toata tara, va avea loc o noua racire. La Bucuresti, marti va fi vreme frumoasa si calda cu 20…22 de grade la amiaza; miercuri, cand ploua si bate vantul, maxima posibil sa nu depaseasca 12…13 grade, iar joi va fi si mai scazuta, de 9…10 grade, pornind de la 5…6 grade dimineata.   Text : Romica Jurca - meteorolog ANM

Ce (probabil) nu stiai despre zborul cu avionul. 18 secrete ale pilotilor si stewardeselor

$
0
0
secrete-stewardese-piloti
[image name=line]
"Rasfoind" internetul, am dat zilele trecute peste un articol care aduna laolalta 30 de secrete ale pilotilor si insotitorilor de bord. Practic acestea sunt comentarii venite din partea oamenilor pe un forum, din categoria "am eu o prietena stewardesa care zicea ca ..." sau "am auzit eu ca ...". Le-am luat la rand, am mai intrebat si eu in stanga si in dreapta daca e asa si am incropit o lista de 18 puncte pentru voi.   Te pot salva mastile de oxigen in caz de decompresie? Povestea cu mastile de oxigen sta cam asa. Toate avioanele sunt dotate cu masti de oxigen care in caz de decompresie cad automat. Problema e ca oxigenul din ele dureaza doar vreo 15 minute. Suficient insa pentru pilot sa coboare avionul la o altitudine sigura (unde se poate respira liber) de aproximativ 3.000 de metri. Ca sfat, toti au cazut de acord ca la o altitudine de croaziera de 10.000 de metri, in caz de decompresie, ai vreo 20 de secunde inainte sa lesini. Asa ca pune-ti mai intai masca de oxigen, si de abia apoi ajuta-i si pe cei din jur. :)   Bacterii si virusi in avion Mocheta, scaunul, toaletele, manerele sau fuselajul sunt de departe cele mai murdare locuri despre care vei auzi vreodata. In afara de faptul ca avionul e curatat in vreo 10 minute cand e la sol (adica aspirat si spalat doar in cazul in care e ceva evident), de-a lungul a 24 de ore, se perinda prin avion in jur de 600-700 de pasageri (pe avioanele cu care se zboara in Europa), care mai de care mai "curati" si mai "sanatosi". La finalul unui zbor, avionul poate arata dezgustator: voma pe podea, urina in baie, diferite mancaruri lipite pe scaune, pe sub scaune sau pe masute si bineinteles hartii si ambalaje cat cuprinde. Nimeni nu e testat de boli contagioase cand se urca in avion, asa ca e posibil sa te imbolnavesti daca esti un calator frecvent. Sfat: Adu-ti intotdeauna cu tine casti daca vrei sa urmaresti un film in avion. Castile pe care compania aviatica le ofera gratuit calatorilor nu sunt noi. Sunt doar reambalate, dar au mai fost folosite de muuuuulte ori. Nici macar apa din avion nu este curata. Pentru ca ea vine din tank-urile vechi de vreo 20 de ani si curatate doar cu diferiti dezinfectanti. Asa ca nu te spala nici macar pe dinti cu apa de la toaleta.   Ne prabusim daca avionul e lovit de fulger? Raspunsul este NU! Nu te prabusesti. E drept ca poti avea un super ghinion si fulgerul sa loveasca direct in rezervorul de combustibil, si-atunci avionul explodeaza, dar asta s-a intamplat o singura data in istorie si e clar ca oamenii aia au fost teribil de ghinionisti. In mod normal, avioanele sunt lovite destul de des de fulger. Au paratraznet, o sa auzi un zgomot puternic, avionul e luminat, dar nu se intampla nimic. Zborul continua in siguranta de cele mai multe ori.   Pilotul „da cu noi de pamant” la aterizare Cand e vreme rea afara, parca ai ceva mai multe emotii la aterizare decat de obicei. Si, culmea, aterizarea e ceva mai dura de data asta, ca sa stii ca nu ti-ai facut griji degeaba. Ei bine, asa sunt regulile si asa e normal. In caz de polei, zapada, ploaie, apa pe pista, pilotul trebuie sa „tranteasca” ceva mai tare avionul, ca sa nu apara acvaplanarea si avionul sa derapeze. Deci nu, nu e din cauza conditiilor meteo, ci asa a vrut pilotul. :)   "Chilipiruri" din Duty Free? Nu cred ca sunt multi care sa calatoreasca mai mult decat insotitorii de zbor si pilotii. Asa ca tot ei stiu, in principiu, care sunt cele mai bune preturi pentru cosmetice, parfumuri, ciocolata sau alcool. Si, au spus in cor: Duty Free-ul e scump. Majoritatea duty free-urilor nu ofera de fapt produse fara taxe, si tot ce gasesti acolo poti cumpara din mall sau supermarket la pret mult mult mai mic. Duty free-urile sunt de ajutor doar in cazul in care ai uitat sa iei un mic cadou pentru cineva drag si te scot din impas.   De ce se sting luminile din avion la decolare si la aterizare? La fiecare decolare si aterizare, insotitorul de zbor anunta ca se vor stinge luminile pe durata decolarii/aterizarii. De ce? Se vor intreba cei mai multi. E o regula internationala de siguranta. Daca afara e noapte si in avion lumina e puternica, in caz de evacuare de urgenta, cand o sa incerci sa iesi din avion, nu o sa vezi absolut nimic. Asa ca, regula spune ca e bine ca ochiul sa se obisnuiasca, iar diferenta de lumina sa fie cat mai mica.   Toaletele se deschid si din exterior Credeai ca daca te-ai incuiat in toaleta sa fumezi o tigara sau sa iti faci de cap cu iubitul/iubita, esti in siguranta? NU. Toaletele se pot deschide foarte usor si din exterior, chiar daca ai tras zavorul. Ti-am explicat mai multe despre cum faci asta intr-un articol mai vechi.   Majoritatea pilotilor dorm in timpul zborului? Si acesta este un mit, dar se pare ca adevarat! Pentru ca la un zbor de 5-6 ore, cei doi piloti de la mansa lucreaza propriu-zis in jur de 1 ora. 20-30 de minute decolarea si aducerea avionului la altitudinea de croaziera, si inca vreo 30 de minute coborarea. Restul timpului si-l petrec in cockpit, de cele mai multe ori odihnindu-se. Exista totusi o regula, stewardesele trebuie sa intre sa ii verifice la fiecare 30 de minute. Oricum, avionul este in siguranta, pentru ca in 90% din timp zboara pe pilot automat, iar majoritatea accidentelor se intampla la decolare sau la aterizare :).   Companie mare = Piloti cu experienta?! Nu neaparat! Chiar daca vorbim despre Emirates, Qatar, British Airways sau Air France si despre servicii de cea mai buna calitate, nu te astepta ca pilotii lor sa fie dintre cei mai experimentati. Au avioane noi, e drept, dar pilotii trebuie sa invete cumva si ei. Nu te mira daca intr-o zi vei afla ca pilotul cu care ai zburat are doar 21 de ani si e iesit de pe bancile scolii de piloti de vreo saptamana. El zboara intotdeauna asistat de un instructor cu cateva zeci de mii de ore de zbor la activ, care ii acorda toata atentia lui.   Lacat la valize Subiectul asta e unul sensibil. Asta pentru ca nu doar la noi in tara se fura din valize intr-o veselie. Si in alte aeroporturi din lume e la fel. Asa ca nu uita sa iti incui valiza. Si cand spun valiza, nu ma refer numai la cea pe care o trimiti la cala, ci si la valiza mica pe care o pui in compartimentul de deasupra. Stewardesele spun ca se intampla frecvent sa dispara telefoane mobile, laptopuri, bani din porofelele pasagerilor, in timp ce acestia trag un pui de somn. Asa ca mai bine sa ai grija, decat sa ramai fara banii de vacanta.   Aparatele electronice inchise. Regula pentru toti? Sau doar pentru pasageri? Unele stewardese par sa nu tina cont prea mult de aceasta regula cand vine vorba despre telefoanele proprii. Imediat dupa ce se aseaza pe jumpseat (scaunul de decolare), in spatele avionului, unele dintre ele recunosc ca isi scot telefonul mobil si trimit mesaje sau stau pe Facebook. Atat cat mai e semnal :)!   Mancarea pilotilor Stewarzii si pilotii pot manca aproape orice din avion. Tot timpul cateringul incarca mancare mai multa la bord. Dar pe langa mancarea pentru pasageri, pe fiecare zbor exista si ceea ce se numeste crew meal. Si, pentru ca au existat cazuri de otravire sau toxiinfectie alimentara in cazul pilotilor, acestia nu primesc niciodata acelasi fel de mancare. In cazul in care un sandwich este stricat , macar ramane un pilot „intreg”, sa aterizeze in siguranta avionul.   Autoritatea capitanului Stii povestile alea pe care le mai auzi, de genul, „pilotul asta se crede Dumnezeu”?. Sa stii ca e un sambure de adevar aici, pentru ca, dupa ce usile avionului se inchid, comandantul chiar devine un fel de Dumnezeu in avion. Nu doar pentru ca el e la mansa la decolare si aterizare si de el depind vietile a cateva sute de oameni, ci si pentru ca are voie sa aresteze oameni in avion (unele companii au si catuse la bord), sa dea amenzi si sa semneze testamentul unui muribund de la bord.   Ne prabusim daca se opresc motoarele avionului?! In principiu, NU! Asta pentru ca, un avion fara motor planeaza cam 6 mile marine (11,1 kilometri) pentru fiecare 1.500 de metri altitudine. Asa ca daca se intampla o "nefacuta" cu motoarele la 10.000 de metri altitudine, avionul poate plana pana la 42 de mile (77,8 kilometri) - timp in care se pot remedia o gramada de probleme:)!   Care sunt cele mai periculoase momente ale zborului? Se stie ca momentele in care se intampla cele mai multe accidente sunt decolarea si aterizarea. Mai exact, ne spun specialistii, primele 3 minute ale decolarii si ultimele 8 inainte de aterizare!   180 de locuri in avion, 185 de bilete vandute Unele companii vind mai multe bilete decat numarul de locuri dina avion. Asta pentru ca unii pasageri nu se prezinta la imbarcare, intarzie, etc. Insa uneori se prezinta, si atunci, daca ajungi ultimul la check in, esti lasat pe-afara. Ai dreptul la reprogramare, despagubiri, etc :)!   Semnale secrete Daca se intampla sa fie teroristi la bord, se spunea intr-o vreme, ca avionul aterizeaza cu obloanele ferestrelor inchise, tocmai ca sa avertizeze ca exista o problema la bord. Insa regula aceasta nu s-a confirmat niciodata. Pilotii spun ca ar exista totusi un alt mod de avertizare: la aterizare, se lasa flapsurile aripilor deschise. Speram sa nu aflam niciodata daca e adevarat sau nu!   Scrumierele din avion Ai vazut si tu probabil ca sunt scrumiere pe majoritatea usilor de toaleta din avion. Si pe interior, si pe exterior. Si nu sunt acolo pentru ca sunt avioanele vechi, de pe vremea cand fumatul in avion era permis. Sunt acolo pentru ca, in cazul in care ignori regula cu fumatul la bord, sa arunci totusi tigara in scrumiera si nu in cosul de gunoi plin de hartii, unde risti sa provoci un incendiu. * Daca ti-a placut, te astept cu un like pe facebook.com/Mihajurca.ro. Multumesc!

#dear_romania, ZARA a lansat magazinul online in tara noastra

$
0
0
zara-online
[image name=line]
Ma gandeam ieri, in timp ce mergeam cu metroul, ca deh, acolo ma apuca mai mereu "cheful" de statistici, ce cumparaturi fac pe net. Pai : bilete de avion, cazari, cate un ceas (o data la o mie de ani) si in general "nimicuri", la care e greu sa dai gres. N-ar fi rau sa cumpar si haine, branduri d'ale mele nordice, dar de fiecare data "avantul muncitoresc" mi-e subrezit de o intrebare simpla: "si daca nu-mi vine?". Pentru ca vorba aia, mie mi-e greu sa aleg si intre doua camasi - una L, alta XL - pe care le probez. De asta exista doamne si domnisoare in vietile noastre! :) In curand s-ar putea sa schimb putin macazul pentru ca s-a lansat magazinul online ZARA. Un shop virtual, intocmai unuia real - cu pantofi, palarii, pantaloni, geci, sacouri, esarfe si ce ii mai trebuie unui barbat modern. Poveste valabila si pentru sexul feminin. In principiu, pentru mine magazinul online nu e o mare binefacere, pentru ca oricum aveam timp berechet pentru haladuit prin magazine. Dar sunt oameni care stau de la 8 dimineata la 6 la birou si numai de bezmeticit prin mall-uri nu le mai arde dupa program. Hai sa nu fiu carcotas! E si un plus. Ca pot sa-mi iau incaltarile care-mi plac. Purtand 45, aproape niciodata nu gasesc numarul meu in magazinul in care ma aflu. Domnisoarele de la casa sunt amabile si cauta in alt magazin. Dar ca sa mergi la 4 dupa-amiaza din Baneasa pana in AFI sa iti iei expadrilele dorite, mai bine te lasi pagubas la traficul care e in Capitala noastra mult iubita. Asa ii vad in magazin si ii comand pe net. Regulile in magazinul online sunt de bun simt:
  • livrari gratuite daca se opteaza pentru ridicarea comenzii de la un magazin Zara
  • articolele pot fi returnate gratuit, indiferent de optiunea de livrare
  • toate produsele sunt oferite online la acelasi pret ca in magazinele fizice Zara 
Daca nu vrei sa te mai deplasezi pana la magazin, poti opta pentru doua modalitati de livrare:
  • Standard (3-5 zile lucratoare) - 19 RON
  • Expres (2-3 zile lucratoare) - 49 RON
Deci se misca lucrurile si pe la noi. Ma bag la cumparat sosete colorate. Aici nu am cum sa gresesc marimea! :P zara-2 Site-ul www.mihaijurca.ro face parte din campania promotionala Zara Romania.

Ce e de vazut in Venetia – Piata San Marco, Palatul Dogilor, Podul Rialto

$
0
0
palatul-dogilor-venezia
[image name=line]
In urma cu cateva saptamani, le povesteam unor prieteni cat de utila este aplicatia Google Maps pentru telefonul mobil. Inainte sa plec intr-un oras, caut punctele in care vreau sa ajung, le pun pe harta, iar la destinatie activez GPS-ul si ma descurc de minune, chiar si fara internet. Numai ca la Venetia, planurile s-au naruit cat ai zice peste. Orasul este atat de intortocheat, incat la un moment dat te plictisesti sa mai urmaresti harta/mobilul si mergi pe unde iti indica "nasul" (flerul). Primul sfat: fixeaza-ti cateva puncte/locuri in care vrei sa ajungi si nu face un scop din a le bifa intr-o anumita ordine! Mai devreme sau mai tarziu, tot vei ajunge la ele. Poate chiar intamplator. Venetia e atat de frumoasa incat e pacat sa nu te lasi purtat pe stradutele pe care de abia incape un om si care se termina direct in canal (deci va trebui sa te intorci) sau pe podurile si podetele care se intind in fata ta la fiecare cateva zeci de metri. venetia-1 Piata San Marco. Este (probabil) locul care apare cel mai des in fotografiile de pe internet. Si atunci cand vezi la stiri ca Venetia a fost inundata, de unde crezi ca sunt imaginile? Ai ghicit! Din San Marco. Napoleon a supranumit la Piazza - atelierul de desen al Europei. In piata vei vedea o multime de turisti care hranesc porumbeii, desi, stand de vorba cu cineva de la un chiosc, acest lucru se pare ca ar fi interzis mai nou, pe motiv ca pasarile s-au ingrasat peste masura din cauza faptului ca toata lumea le da de mancare. De aceea nu se mai vand graunte in incinta pietei. O gramada de terase isi asteapta clientii, desi preturile sunt un pic cam piperate. O cafea porneste de la 6-7 euro, in conditiile in care o gasesti la jumatate de pret daca mergi 2-3 strazi mai incolo. Pe marginile pietei sunt magazine si diverse buticuri si cafenele. Printre ele si Caffe Florian, spune-se cea mai vestita cafenea din Venetia, deschisa in 1720. venetia-2 venetia-3 venetia-caffe-florian Palatul Dogilor. Nu al "hot-dogilor" cum am mai auzit in gluma :P. Palatul, aflat la cativa metri de San Marco, a fost resedinta celor 120 de dogi care au condus Venetia timp de 1100 de ani (697-1797). Aici ai de vazut Puntea Suspinelor, Sala Armelor, Scara de Aur, inchisorile, s.a.m.d. Daca ai de gand sa vizitezi si alte muzee venetiene, iti recomand biletul de 24,5 euro. Altfel vei plati 16,5 euro numai pentru obiectivul din Piata San Marco. venetia-4 venetia-5 Campanila. Este turnul care "vegheaza" activitatea din San Marco si din imprejurimi, un loc de unde Venetia arata splendid. Dupa ce stai la coada si platesti biletul de 8 euro pentru a ajunge sus cu liftul, descoperi "acoperisul" Venetiei. Totul pare o imensa vedere (ilustrata) de acolo de sus. Un lucru straniu este ca nu se zaresc canalele. Tot ce vezi (inspre oras) sunt acoperisuri de culoarea caramizii. Turnul are 98,5 metri inaltime si a avut mai multe roluri: far, turn de control si camera de tortura. In ziua in care am urcat noi era putina ceata afara, de aici impresia de fotografie "laptoasa". venetia-6 venetia-7 venetia-8 venetia-9 Canale Grande. Dupa cum ii spune si numele, este principalul canal al Venetiei. Are aproximativ 4 kilometri lungime si latime variabila - cuprinsa intre 30 si 70 de metri. Este canalul pe care merge faimosul vaporetto. Canalul incepe de la Piazzale Roma (locul unde te lasa autobuzul de Mestre) si se termina la San Marco. venetia-10 Podul Rialto. Mergand cu vaporetto, la un moment dat vei intalni cel mai faimos pod din Venetia - Rialto, unul din cele 4 poduri care traverseaza Grand Canale . Sub forma unui arc din piatra, podul este plin de curiosi dar si de magazine care vand fel si fel de nimicuri de 2-3 euro. venetia-rialto-1 venetia-rialto-2 venetia-rialto-3 Piata Rialto. De ce ar exista podul? Pai nu ca sa treci in piata? Istoria spune ca targul ar avea o vechime de aproape o mie de ani - aproximativ anul 1097. A fost si va ramane "centrul comercial" al Venetiei. In zilele noastre, in Piata Rialto gasesti aproape orice: fructe, legume, mult mult peste, fructe de mare, mirodenii, etc. venetia-11 venetia-12 venetia-13 In mare, acestea sunt punctele "fierbinti" ale Venetiei. Nu am enumerat aici absolut tot ce se poate vedea pentru ca ma prindea seara si apoi ziceai ca te-am si plictisit :P. Insa, inainte de final, vreau sa mai trec in revista 3 insule pe care trebuie musai sa le vezi: San Michele, Murano si Burano. San Michele, sau insula-cimitir. Se afla la cateva minute de mers cu vaporetto de Venetia. In anul 1807, Napoleon a decis ca aceasta insula sa fie transformata in cimitir, din cauza problemelor de salubritate. Oamenii nu mai aveau voie sa isi ingroape mortii in Venetia, din ratiuni sanitare. Chiar si astazi, insula este singurul cimitir al Venetiei. Cei ingropati acolo sunt deshumati dupa 10 ani pentru a face loc si altor decedati, cu exceptia personalitatilor precum Igor Stravinski (compozitor), Ezra Pound sau altii. venetia-14 venetia-15 venetia-16 Murano. Dupa ce ai terminat cu San Michele, vaporetto te duce la Murano, insula vestita pentru atelierele sale de sticla. Magazinele de bijuterii (feminine in special) sunt la fiecare 10 metri. Mai ceva ca farmaciile la noi, odinioara. Preturile sunt acceptabile. Pornesc de la 3-4 euro si ajung la cateva sute. Se gaseste cate ceva pentru fiecare buzunar. Nu rata atelierele unde se face sticla. Poti asista la o demonstratie live. Murano a detinut pana in secolul al XVII-lea monopol pe fabricarea sticlei. venetia-17 venetia-18 venetia-19 venetia-20 venetia-21 Burano. In fine, punctul terminus al plimbarii cu vaporetto este insula Burano, cel mai colorat loc pe care l-am vazut in viata mea. Daca Murano este vestit pentru sticla, trebuie sa stii ca la Burano mergi pentru dantela. Legenda spune ca un marinar credincios a rezistat chemarii sirenelor, motiv pentru care a fost rasplatit cu un voal din dantela pentru mireasa sa. Toate casele in Burano sunt colorate. Una rosie, alta verde, galbene, verzi, de culoarea liliacului. Experienta vizuala este desavarsita. Nu rata turnul turnul inclinat. burano-1 burano-2 burano-3 burano-4 burano-5 burano-6 * Daca ti se pare util, te astept cu un like pe facebook.com/Mihajurca.ro. Multumesc!

Prognoza meteo weekend 4-6 aprilie. Schimbare radicala sub aspect termic

$
0
0
prognoza-meteo-vreme-romica-jurca-86
[image name=line]
Iarna 2013-2014 n-a fost iarna, pentru ca o saptamana din trei luni, cu ninsori, viscol si temperaturi mai scazute, nu inseamna nimic. Decembrie, o luna destul de blanda prin definitie, a avut un regim termic mediu apropiat de normal, iar ianuarie si februarie mai ridicat, tot in medie, cu mai mult de 3 grade. Prima luna de primavara - martie - a fost tot calda si in general lipsita de precipitatii, desi, peste ani, din arhiva, vom constata ca s-au inregistrat cantitati de apa peste limitele obisnuite, insa acestea s-au totatlizat in Oltenia, Muntenia, Dobrogea si cea mai mare parte a Moldovei, intr-o zi – doua din prima decada a lunii, iar in Maramures, Transilvania si zona Muntilor Apuseni, tot intr-un interval scurt de timp, din a doua decada. Mai devreme sau mai tarziu, atmosfera nu ramane datoare si incearca sa realizeze un echilibru. Desi „Ziua Pacalelior” a trecut, vremea incearca sa ne pacaleasca in sensul ca a devenit foarte schimbatoare, ceea ce este normal primavara, numai ca schimbarile au fost si vor mai fi, radicale, de la o zi la alta. Astfel, marti a fost foarte cald; miercuri – s-a racit si cel putin in regiunile rasaritene, maximele au fost si cu pana la 10 grade mai mici decat cele din ziua precedenta, iar astazi (joi) dar si vineri, cand in Maramures, Transilvania, Moldova si pe la munte, vor fi innorari si ploi slabe, dar pe arii foarte restranse si de scurta durata, vremea se va incalzi. Vor fi valori, la amiaza, si mai mari de 22…23 de garde, indeosebi in Campia de Vest si in Campia Romana. Sambata, vremea se va raci in toata tara, accentuat in jumatatea de rasarit, apoi si in sud, unde maximele, chiar si duminica, ar putea fi aproape egale cu minimele din cursul diminetilor, in general sub 7…8 grade. In plus, va fi si vant, care sa conduca la o stare de foarte rece, mai ales ca va si ploua. De la inceputul saptamanii viitoare, temperaturile mai cresc, dar, cresterea nu va fi continua si vor mai fi si alte astfel de episoade, de schimbari substantiale ale vremii, si ca aspect, si din punct de vedere termic. La Bucuresti, joi, mercurul termometrelor va ajunge pana la 16…17 grade, vineri la 23…24 de grade, iar sambata si duminica, in conditii de vant si ploaie va avea valori de 8…9 grade, dimineata si cam tot atatea, la amiaza.   Text : Romica Jurca - meteorolog ANM

Harta clasica a murit! Cum te orientezi in vacanta cu ajutorul Google Maps

$
0
0
maps
[image name=line]
Te-ai gandit cum ar arata in 2014 harta care indica unde este ascunsa comoara piratilor? Da, aia cu liniute punctate si un mare X! Ar fi de hartie sau aplicatie mobila - de Android sau Iphone? Indraznesc sa pariez pe cea "virtuala" si o sa explic imediat de ce. Pana atunci, hai sa vedem care sunt plusurile si minusurile fiecarui tip de harta.   Harta clasica (de hartie) + poti sa o desfasori si ai o vedere de ansamblu a orasului + cand esti cu harta in mana s-ar putea ca un localnic binevoitor sa-ti acorde o mana de ajutor, fara sa i-o ceri tu - relativ scumpa, daca nu o iei gratuit de la hotel, aeroport sau centre de informare turistica - destul de incomoda (o desfasori si o impaturesti de multe ori intr-o zi) - se deterioreaza usor (se uda, ti-o rupe vantul) - o poti uita usor in restaurante sau daca ai stat un sfert de ora pe o banca   Harta pe aplicatie mobila (Google Maps) + poti introduce de la plecare punctele pe care vrei sa le vizitezi + stii in permanenta, prin intermediul GPS, unde te afli si ce distanta mai este pana la obiectivul cautat + fiind in telefon, e comod de transportat - folosind GPS-ul, bateria telefonului cedeaza usor - daca pierzi telefonul, pierzi si "harta" - da' oricum iti piere cheful de vizitat - nu poti sa o folosesti daca nu ai smartphone   Dupa cum ai vazut, ambele suporturi de orientare au avantaje si dezavantaje. De vreun an si jumatate merg numai pe varianta mobila - Google Maps. Inainte de a pleca in vacanta, aleg toate punctele de interes, le trec pe harta, iar la destinatie le vad sub forma unor stelute pe harta. Partea buna este ca nu am nevoie de internet pe telefon, GPS-ul fiind tot ce imi trebuie. Pe harta clasica este mai greu sa gasesc spre exemplu un magazin la care vreau sa ajung, pentru ca nu am harta orasului X in Bucuresti. Deci ar trebui sa-mi notez adresa, sa ajung in orasul X ca sa fac rost de harta si apoi sa imi dau seama pe unde ar putea sa fie numarul 112 - sa zicem - pe o anumita strada. Cam greu! Asa "bag" direct adresa in Maps, adaug la favorite si s-a rezolvat! :)   Cum functioneaza Google Maps Hai sa luam un exemplu : cautam Casa Julietei din Verona. 1. Pornesc aplicatia. 2. Caut "Casa din Giulietta". Predictia Google mi-o gaseste imediat. Click pe ea. 3. Vad obiectivul pe harta si dau click pe pointerul rosu. 4. Adaug "Casa di Giulietta" la favorite. Pot repeta actiunea cu cate puncte de interes doresc, indiferent unde s-ar afla ele. 5. Ajung la Verona si caut locul. Am ajuns, dupa cum se vede in galeria foto, la 150 de metri de casa. De aici, totul e simplu. :) [wpsgallery] Tu ce fel de harta folosesti?   * Daca ti se pare util, te astept cu un like pe facebook.com/Mihajurca.ro. Multumesc!

Cum gasesti o adresa in Venetia. Modul “ciudat” in care sunt numerotate cladirile

$
0
0
case-venetia-1
[image name=line]
Pe cat de frumoasa este aceasta "dezordine controlata" din Venetia - si ma refer aici la sutele de podete si de stradute intortocheate - pe atat de greu este pentru un turist sa gaseasca adresa hotelului unde este cazat. Ce ai zice daca ai vedea adresa urmatoare? Simplu si la obiect: San Marco 288 :P. venetia-adresa-1 Majoritatea oamenilor s-ar gandi ca este vorba despre strada San Marco, iar numarul este 288. Nu-i asa? Spre surprinderea turistilor, San Marco este un cartier. Este una din cele 6 zone (sestiere), in care este impartita Venetia.
  • Cannaregio
  • Castello
  • Dorsoduro
  • San Marco
  • San Polo
  • Santa Croce
Practic, adresa de mai sus ne spune ca hotelul respectiv este in cartierul San Marco la numarul 288. Dar cartierul este mare. Nu apare nicio referire la numele strazii. Cum gasesti adresa? Este destul de dificil, tinand cont de faptul ca si postasii venetieni, se spune ca ar cauta adresele unde trebuie livrata corespondenta cu ajutorul hartii. Regula de aur, inainte de a pleca la "atac" este ca trebuie sa afli macar un nume de strada sau sa ceri cateva repere (langa biseria X, la 50 de metri de piata Y, peste drum de magazinul Z, etc). Desi, ai vazut numele strazii nu este inclus mereu in adresa. venetia-a venetia-b Exista si cazuri mai fericite cand adresa poate suna asa: venetia-f Aici e putin mai usor. Cladirea cu numarul 3080 din cartierul San Polo, pe strada Calle De La Fondaria. Vei vedea in Venetia ca pe mai toate cladirile este trecut un numar. Acesta poate ajunge pana la 6 mii si ceva. Nu stiu sa iti spun exact cat, pentru ca am gasit pe internet informatii care se contraziceau. Pana la 6828, spre exemplu, exista. L-am vazut cu ochii mei. :) venetia-c Poti avea surpriza ca pe o straduta sa gasesti casa o mie si ceva, iar 50 de metri mai incolo sa gasesti cladiri numerotate de la 5000 in sus. Asta inseamna ca esti exact la "granita" intre doua cartiere. Mare atentie si la numele strazilor! Acestea sunt desenate (vopsite) pe peretii cladirilor. Poti fi trecute si in italiana si in dialect venetian. S-ar putea sa gasesti un nume "venetian" pe perete, iar pe harta sa fie trecuta denumirea in italiana. Si de aici pot aparea confuzii. De asemenea, trebuie sa mai stii ca numeroase strazi sunt denumiri descriptive din popor. Spre exemplu "strada unde se tundeau oi" (asta mi-a trecut prin cap acum). Probabil ca pe vremuri acolo erau tunse oile venetiene, daca or fi existat. Numele strazii nu apare neaparat pe harti, dar o sa-l vezi pe zidul cladirilor de acolo si poate fi de real folos in cautarea unei adrese. Concluzie. Inainte sa pleci, cere detalii despre modul in care ajungi la hotel. Cere puncte de reper. Iti va fi mult mai usor decat daca ai avea "adresa oficiala". Aici gasesti o aplicatie foarte utila pentru adresele din Venetia. venetia-d venetia-e * Daca ti se pare util, te astept cu un like pe facebook.com/Mihajurca.ro. Multumesc!

Promo KLM. Kuala Lumpur – 539 euro, Johannesburg – 539 euro si Pana City – 689 euro

$
0
0
KLM-oferta
[image name=line]
KLM a lansat o noua promotie din seria 3 ZILE | 3 DESTINATII. Incepand de astazi, 10 Aprilie si pana pe 12 Aprilie 2014, poti cumpara bilete spre 3 destinatii din Asia, Africa si America Centrala:
  • Kuala Lumpur - de la 539 EUR
  • Johannesburg - de la 539 EUR
  • Panama City - de la 689 EUR
Calatoria trebuie sa aiba loc pana pe 11 Noiembrie 2014 iar preturile promotionale nu includ si intervalul 1 iulie - 31 august. Mai multe detalii pe www.klm.ro [wpsgallery] * Daca ti se pare util, te astept cu un like pe facebook.com/Mihajurca.ro. Multumesc!

Rubrica noua de “trip design”. Tu imi ceri un traseu, eu ti-l desenez. Ce zici?

$
0
0
rubrica
[image name=line]
Pe vremuri era un slogan la Radio 21 - "mai putine vorbe, mai multa muzica". O sa-mi permit sa-l adaptez un pic - "mai putine povesti, mai multe trasee". Dar numai in weekend.   De la ce am pornit?   De la numarul semnificativ al celor care imi cer pe mail, pe Facebook sau chiar in viata reala, sa le spun cum pot ajunge cu bani putini intr-un anumit loc, cum se deplaseaza eficient intre 2 sau mai multe puncte, sau unde sa se cazeze intr-o anumita zona.   Unde vreau sa ajung? In fiecare weekend (sambata sau duminica - vom stabili pe parcurs) o sa fac un traseu pe www.mihaijurca.ro, pornind de la un mesaj primit de la voi. Exemplu: "Suntem 3 persoane si vrem sa vedem tarile baltice. Stam intre 7 si 10 zile, in luna septembrie sau - cel mai tarziu - inceput de octombrie. (Nu) suntem dispusi sa zburam cu curse low-cost. Ne intereseaza cel mai ieftin traseu posibil. S.a.m.d.".   Regulile "jocului" 1. Mesajul il aleg eu. Voi incerca sa raspund cat mai multor cititori cu putinta in fiecare weekend. 2. Iau in calcul NUMAI propunerile pe care le primesc in sectiunea Contact de pe site : http://www.mihaijurca.ro/contact. 3. Am nevoie de informatii complete despre calatorie:
  • numar de persoane
  • orase in care vrei sa ajungi : A, B, C (enumera-le pe toate)
  • cand pleci si cand te intorci (cand poti pleca cel mai devreme si care este data limita la care trebuie sa te intorci)
  • cat stai la destinatie (exemplu : 7-10 zile)
  • preferinte in ceea ce priveste calatoria cu avionul: numai curse low-cost, curse de linie si low-cost, numai curse de linie
  • esti dispus sa te deplasezi intre doua orase si cu alte mijloace de transport? (autocar, ferry, tren)
  • cat esti dispus sa platesti pentru toata excursia - suma estimativa, ca sa stim pe unde ne invartim
  • o scurta descriere in cuvinte a vacantei ideale (exemplu: Vrem sa mergem in tarile baltice ca sa vedem cele 3 capitale - Tallinn, Riga si Vilnius. Nu ne intereseaza alte zone sau orase din aceste tari. Am vrea sa stam mai multe zile in Tallinn si doar una in Riga. Daca nu e scump, am da o fuga mica si pana la Helsinki."
4. Un mesaj caruia ii lipseste chiar si o singura linie din cele enumerate, nu va fi luat in considerare. Iti dai seama ce ar insemna sa raspund la email si sa mai cer detalii suplimentare. Mult timp pierdut, plus ca nici nu ma pot "apuca" de traseu imediat. 5. Tu le povestesti prietenilor despre traseul pe care ti l-am recomandat. Ce zici? Merge?   In loc de final ... Sunt in faza in care testez aceasta initiativa. Cu siguranta ca are puncte bune, unele slabe, dar ne vom perfectiona pe parcurs. Asa ca astept propuneri si feedback de la voi - cum sa lucram mai bine. Respect! :) * Daca ti se pare util, te astept cu un like pe facebook.com/Mihajurca.ro. Multumesc!

10 lucruri care ma enerveaza la culme atunci cand sunt in vacanta

$
0
0
lucruri-enervante
[image name=line]
Precizare din capul locului: nu m-am trezit cu fata la cersaf! :P Uitandu-ma in aceasta dimineata dupa o cazare pentru o prietena care pleaca la Milano, am dat din nou peste "minunea ospitalitatii" - camera de hotel cu gresie pe jos. Draga de ea. La hotel de 4 stele, nu oriunde! O "mermeleala" care ma scoate din sarite. Drept urmare, facem lista lucrurilor care ma (poate si pe voi) enerveaza la culme cand plec in vacanta. Nu stiu cate ies. Vedem la final si punem si titlul articolului. ;) 1. Gresia in camera. Stimata gazda. Deoarece sunt uituc si nu imi aduc papuci de casa pentru cele 2 nopti pe care le petrec in hotelul tau, pune pe jos orice vrei tu (mocheta, parchet, rumegus, nisip), dar nu gresie. Arata ieftin. Si tine rece. Si e naspa. Si se si aluneca pe ea cateodata. 2. Camerista de 9 dimineata. Cand ti-e lumea mai draga si "tronezi" in baia de 2 pe 2 a camerei de hotel, intra cineva peste tine in camera si iti opreste "revista presei". Schimbi priviri nedumerite cu "duamna" si oricum nu intelegi mai nimic. Mosmondeste ceva intr-o limba numai de ea stiuta si iese. Eh, ce crezi ca dorea? 3. Camerista de 3 dupa-amiaza. E acel specimen care da cu aspiratorul in camera vecina, cand tu incerci sa atipesti oleaca la pranz. Ca se aude aspiratorul hai, mai treaca-mearga, dar cand buseste cu el in pereti sau in picioarele patului ... Ce ii faci? Te ridici sa ii atragi atentia sau astepti sa termine? Pana si in blocul meu ceausist se respecta afisul care spune: "intre orele 14 si 17 va rugam sa pastrati linistea in bloc". 4. Camerele saracacioase. Daca mi s-ar fi intamplat numai mie, ziceam ca au ceva cei de la site-urile de booking cu persoana mea. Ai vazut ce bine arata camerele de hotel in pozele de prezentare? Si cat de mici si meschine sunt unele in realitate? Normal. Daca folosesti un obiectiv wide (care "largeste"), si dintr-o maghernita poti face suita (apartament). 5. Internet la viteza melcului. Net ca la noi, la nimenea! Pe unde m-am plimbat, retelele wireless din hotel erau mai mult onorifice. Semnalul este foarte prost, iar viteza de transfer e groaznica. Din Mestre-Venetia (4 stele), Marseille (4 stele) si Milano (4 stele) - asta ca sa enumar numai orase vizitate in acest an - nu am reusit sa incarc niciun material pe blog, pentru ca nu puteam "urca" pozele. 6. Mic dejun cu parizer. Daca tot iti dau o caruta de bani pe camera de hotel, mai adauga stimata gazda inca 4-5 euro la pretul camerei si da-mi de mancare ceva acceptabil. Nu spun bun! Sa stai la 4 stele - si e cazul hotelurilor din Italia in special - si sa ai numai croissante, un tip de cascaval care aduce cu plastilina, un fel de parizer (mortadela ii spun "elevatii"), omleta si 2-3 marmelade, inseamna lipsa de respect. Gata cu hotelurile! 7. Mancarea nu e ca in poze. Pleci intr-un oras. Citesti pe net despre mancarurile specifice zonei. Vezi o mie de poze cu mancarea respectiva inainte. Ajungi acolo, ti se face foame, te asezi undeva, comanzi acea fel, si ... surpriza. Nu arata cum te-ai fi asteptat. Si ti-era si pofta. Incepi sa-i intelegi pe cei care mananca numai de la Mec pe unde merg. :P Burgerul si cartofii prajiti au acelasi gust pretutindeni. Dar nu disperam! :) 8. Haine groase. Nu suport excursiile in orase, iarna. Sa luam exemplul Vienei. Am ajuns intr-o iarna acolo si ningea, si era frig si batea vantul ... Cum intrai intr-un magazin te incalzeai si daca nu iti dadeai suba jos din spinare, in 5 minute transpirai. Ieseai afara si iti era frig. Si tot asa. Punctul acesta e valabil si in zilele schimbatoare de primavara/toamna. Pe la 13-14 grade. Cand e soare, iti e bine. Cum s-a innorat, cum te ia frigul. 9. Zborurile de seara/noapte. Daca ai avion spre casa la ora 21 - sau 22, ori 23 - inseamna ca ai vreo 11-12 ore de haladuit prin oras in postura de "homeless". Doar camera de hotel trebuie parasita la 11, cel mult 12. Te ajunge oboseala de numa'-numa'. Ai observat ca pe aceste zboruri, toata lumea e linistita? 10. Taxiurile. Un mod de transport mereu surprinzator in strainatate, pentru ca in fiecare oras sunt alte reguli. Pornirea e de pe la 3-4 euro, nu ca la noi. Se adauga cate un euro pentru fiecare om in plus care e in masina, se taxeaza bagaje ... In fine, "cate bordeie, atatea obiceie". La final, cand apasa nenea butonul ca ai ajuns la destinatie, hop, inca 3 euro! Mi s-a intamplat acum o luna la Verona, in drum spre aeroport. Mereu stai in tensiune ca nu stii cat face cursa. Taximetristul ti-a spus la inceput ca aproximativ 20, dar cursa e mai maereu cu final neasteptat. :P Sunt 10? Hai sa ma opresc, pentru ca mai aveti si voi altele, cu siguranta. In care va regasiti si ce mai adaugam de la punctul 11 incolo? Astept comentarii.   * Daca ti se pare util, te astept cu un like pe facebook.com/Mihajurca.ro. Multumesc!

Prognoza meteo 14-20 aprilie. Saptamana Mare, sub semnul ploii si frigului

$
0
0
prognoza-meteo-vreme-romica-jurca-89
[image name=line]
Atmosfera isi cauta un echilibru, pe care, mai devreme sau mai tarziu il va gasi si in general nu ramane datoare. De aceea, de cele mai multe ori, vremea este foarte schimbatoare, iar schimbarile pot fi substantiale in intervale scurte de timp. Dupa perioade mai lungi cu temperaturi ridicate si - sa spunem - seceta, precipitatiile incep greu, mai ales vara dupa canicula, insa cand incep, continua si deficitul de umezeala se reface. Primele 3 luni ale acestui an au fost calde, iar aprilie dupa cum s-a derulat, pana acum, dar si in continuare, va avea mai multe zile cu  ploi, decat cu vreme frumoasa si calda. In aceasta saptamana, dictonul vremii ar fi „nicio zi fara ploaie” si ploile vor reincepe, pe arii extinse si in general insemnate cantitativ, de la noapte, cand vor cuprinde zonele situate in interiorul arcului carpatic, iar marti si in Moldova, in timp ce, in restul teritoriului, vor fi izolate si de scurta durata, deocamdata. Din noaptea de marti / miercuri, aversele, insotite de descarcari electrice, dar pe spatii restranse si de intensificari ale vantului, vor fi in toata tara. In ambele zile, temperatura va avea o noua scadere si inca, accentuata. Bunaoara, in Transilvania, Oltenia, Moldova si in cea mai mare parte a Munteniei si marti, si miercuri, vor fi valori, la amiaza, apropiate de cele din cursul diminetilor, maxime undeva la 8…10 grade. Din nou, la munte, dar si in estul Transilvaniei, zona de deal a Moldovei si in partea sa nordica, precipitatiile vor fi si sub forma de lapovita si de ninsoare. De joi, temperatura aerului va fi in crestere, insa ploile nu vor inceta si va mai fi vant. Astazi, luni, in mare parte din tara va fi vreme in general frumoasa si calda, cu temperaturi maxime cuprinse intre 12 si 22 de grade, cu cele 12 grade in estul Transilvaniei, respectiv 22 de grade in Oltenia si Muntenia cu 20 de grade si in Capitala.   Text : Romica Jurca - meteorolog ANM

O punem de un city break la Atena? Zbor si cazare la mai putin de 200 de euro de om

$
0
0
steag-grecia
[image name=line]
Calatorului ii sade bine cu drumul si cautatorului de oferte cu "butonatul" motoarelor de cautare. Si iaca asa, scormonind in asta dimineata prin "lada" cu bilete de avion, peste ce crezi ca dau? Un Bucuresti-Atena, la vreo 121 de euro - pret deloc rau tinand cont ca nu e "inghesuaiala" mare a operatorilor aerieni pe aceasta ruta. Tehnic vorbind:
  • Bucuresti - Atena, 121 euro
  • plecare 21 mai, retur pe 24 mai
  • dus cu compania Aegean Airlines, retur cu Olympic Air, dar rezervat pe site-ul Aegean Airlines
  • bagaj de mana inclus - 8 kilograme, dimensiune 56 x 45 x 25 cm
  • fara bagaj de cala (20 de euro un drum)
[wpsgallery] Mai garnisim acest zbor cu o cazare in buricul targului, in Piata Omonia. Am ales Hotel Iniohos - 3 stele corecte, nota 7,4 pe Booking.com, mic dejun inclus si internet. Pretul unei camere duble pe 3 nopti este 120 de euro. Si ca sa nu se mai ia carcotasii de mine, adaug si transferul de la aeroport in oras si invers. Cu metroul platesti 8*2=16 euro, iar cu autobuzul expres 5*2=10 euro. Tarifele le gasesti aici.   TOTAL 2 PERSOANE : 394 euro
  • bilete avion 121*2=242 euro
  • cazare - 120 euro
  • transfer cu metroul 16*2=32 euro
Masa, felicitarile si dansul sunt la alegerea ta! :)   * Preturile prezentate erau valabile la publicarea articolului. Daca ti se pare util, te astept cu un like pe facebook.com/Mihajurca.ro. Multumesc!

Gadgeturile din bagajul de vacanta (episodul 1) – Camera de actiune

$
0
0
f64
[image name=line]
Ma ia durerea de cap cand ma candesc ca il cunosc pe unul dintre cei mai imprastiati oameni de pe fata pamantului. Ne vedem zilnic, de 2-3 ori. In oglinda, unde altundeva? A-mi face bagajul pentru o iesire din tara este mai mereu o provocare. Nu neaparat fizica, ci una psihica! Unde mi-e pasaportul? Sa-mi iau camasa asta sau cealalta? Ciorapi, numai pe astia ii am? Unde o fi cablul de la incarcatorul de baterii? Dar ceasul? Mi-ai vazut tenisii aia albi? Cam asta e scheletul dupa care se desfasoara "alergatura" mea prin casa dupa cele trebuincioase in deplasare. Macar daca le-as pune nici macar nu le pun pe toate ... ! N-a fost drum sa nu uit ba o periuta de dinti, ba un card, ba o haina mai groasa. Vorba mamei mele: "bine ca nu-ti uiti si capul acasa! ". :P Mbineee! De cand cu blogul de turism, lucrurile s-au complicat nitel, in sensul ca nu mai e suficient sa-mi iau numai un aparat foto gen "savoniera" (de acelea la 2-3 milioane - cum aveam acum 4-5 ani), haine si alte cateva nimicuri. Acum imi trebuie: laptop, aparat foto, telefon cu camera performanta cu care mai fac poze din cand in cand, cabluri - mai lungi sau mai scurte, cu USB sau fara - si, noua jucarie - action cam-ul (camera de actiune). O sa incerc ca in cateva articole sa prezint toata "tehnica" pe care o car dupa mine in vacanta. Si o sa am rugamintea sa imi spuneti ce minunatii folositi voi, ca sa ma mai inspir si eu. Aaaaa! Si sa nu uit! Cum as putea scapa de jumatatea de tona de cabluri pe care o car dupa mine? Astept sugestii.   Episodul 1 - Camera de actiune Englezii ii spun action cam. :P Am primit-o la inceputul anului si sunt tare mandru de ea. Nu neaparat pentru ca as fi un mare impatimit al filmarilor, ci datorita faptului ca e mica si desteapta. Este, alaturi de telefon, singurul lucru pe care nu il "simt" prin buzunare atunci cand plec. Ce mai, o bricheta "in plus". sony-actioncam Cand au botezat-o, cei de la Sony i-au spus simplu:  Sony HDR-AS30. Si asa i-a ramas numele! Este un fel de Stefan cel Mare - "mic(a) la stat, dar mare la sfat". Ei bine, in cutiuta aia mica neagra, care nu e mai mare decat o bricheta, se ascund "aptitudini" care ar face geloasa si o camera normala.
  • 11,9 megapixeli
  • obiectiv Carl Zeiss Tessar, care iti permite sa ai un unghi de "vedere" fie de 120, fie de 170 de grade
  • GPS incorporat
  • functie WI-FI
  • stabilizator de imagine
  • ca e full HD nu trebuie sa iti mai spun
Acum nu o sa ma pierd prea mult in amanunte tehnice pentru ca oricum nu le prea cunosc. Sunt un pic atehnic. Mie da-mi camera cu cardul in ea si lasa-ma sa creez. :P Cel mai bine cred ca ar fi sa povestesc o experienta de ultilizare a camerei, ca sa va faceti o idee. Unde aveti intrebari, ma trageti de maneca! Aici, spre exemplu, eram la Sinaia, la Cota 2000, cu placa de snowboard. Camera a stat peste noapte la incarcat si a primit la plecarea din Bucuresti si cardul mini SD pe care avea sa inregistreze. Odata ajunsi in parcarea de la 2000, am dat toalele de strada pe hainele de placa si am inceput pregatirea echipamentului. Oricum, intre noi fie vorba, nu e mare lucru de pregatit! Bagi camera in carcasa speciala, care o va feri de lovituri si umezeala, apoi lipesti pe casca suportul pe care sta camera ... dai REC si incepi coborarea! Totusi, iti recomand sa lipsesti suportul (ventuza) de casca, undeva la interior, la caldura. Eu l-am pus dimineata, afara, la -5 grade, si ... ca sa vezi "surpriza" :P! S-a desprins la un moment dat si a zburat camera in zapada. Daca nu imi UITAM banda de cap (prindere pe banda elastica) acasa, alta era povestea. Dar parca e mai interesant sa te descurci cu ce ai la indeamana. sony-actioncam-2 Asa ca a trebuit sa lipesc camera direct pe placa. De aici si impresia aceea de transmisie la "firul ierbii" din filmuletul de mai sus. Daca ar fi stat pe cap, probabil ca era cam ca la Discovery si nu asta vreau de la un action cam. Practic, aici este secretul acestui tip de camera. Sa o montezi in locuri care mai de care mai ciudate. Datorita "invelisului"protector, o poti pune pe masina, poti inota cu ea, te poti scufunda, am vazut oameni care au prins-o de un caine s.a.m.d. Nu te uita stramb la mine! Exista ham special pentru caini! Deci nu maltrateaza nimeni patrupedul :P. In pauzele dintre coborari am admirat ce am filmat, pe telefonul mobil. Cei de la Sony au facut o aplicatie speciala Play Memories Mobile, cu ajutorul careia vezi pe telefon tot ce filmeaza in timp real sau ce a filmat camera. Si de aici, da-i distractie si rasete! :) Am incercat azi-dimineata sa fac o exemplificare. Nu stiu cat se vede de bine, dar se intelege. Camera filmeaza avionul si transmite wireless imaginea pe telefon, in timp real. test-camera In concluzie, e o investitie excelenta, daca v-o permiteti. Si nici nu mai e asa scumpa. A ajuns undeva sub 1.000 de lei. Eu, care sunt un om de actiune, o prefer de o mie de ori in fata unei camere clasice, pe care trebuie s-o cari dupa tine, sa ai grija de ea sa nu se loveasca, sa nu se zgarie, sa n-o uiti pe spatarul scaunului de la terasa. Iata inainte final, 7 minute de jogging si cascat gura la Nisa, pe Promenade des Anglais. * Daca ti se pare util, te astept cu un like pe facebook.com/Mihajurca.ro. Multumesc!

The Best Time to Visit. Site-ul care iti spune cand e cel mai bine sa pleci in vacanta

$
0
0
hotel-cannes
[image name=line]
Invartindu-ma acum o luna printre standurile de la Targul de Turism al Romaniei, am ajuns la un moment dat la tejgheaua Fly Dubai. Schimb cateva impresii cu o doamna foarte vorbareata de la stand, care, la un moment dat, imi spune: "vedeti ca vom avea promotie in vara - 250 de euro spre Dubai pentru adulti, iar copiii zboara cu 50 de euro dus-intors". Pfiuuu ... Asta da promotie! Plec de la targ si intre doua semafoare incep sa rumeg oferta lor. In vara, 250 de euro, pretul unui zbor european, e ceva putred la mijloc! Amicul cu care eram intreaba cu ton scazut : "mah, dar nu e cald vara acolo?". Ca sa vezi! Exact elementul principal de disconfort - cele 45 de grade la amiaza (35-39 de grade noaptea) - il ignorasem. Pentru oameni ca mine s-a inventat Thebesttimetovisit.com. O pagina care iti spune unde ar fi bine sa mergi in fiecare luna a anului, in functie de vremea de la destinatie. when Poti filtra destinatiile de vacanta in functie de:
  • luna
  • continent
  • temperatura medie minima
  • temperatura medie maxima
  • numar maxim de zile cu ploaie
  Unde mergem in luna mai Si o sa fac si o exemplificare. Am dat click pe "Where to go in May". Iata ce informatii obtin:
  • este timpul ideal sa vizitezi sudul si vestul Europei
  • Austria scapa de "hainele de iarna" si are o vreme insorita si uscata (temperaturi peste 20 de grade)
  • Scotia beneficiaza de perioada cu cel mai mult soare din an, iar plantele inflorite sunt spectaculoase
  • in Asia sunt putine destinatii viabile in aceasta perioada, din cauza musonului; pariati totusi pe Bali si Indonezia (exceptand Sumatra)
  • 25 de grade are apa oceanului in Capul Verde (Africa)
  • nordul Africii se preteaza la o scurta vacanta
  • in Caraibe - Martinica, Guadelupe si Bahamas pot fi o alegere inspirata, inainte de inceperea sezonului furtunilor
Apoi primesti si un tabel cu orasele in care ar fi bine sa mergi. In tabel apar mai multe rubrici:
  • ore de soare/lumina pe zi
  • temperatura medie minima
  • temperatura medie maxima
  • minima record
  • maxima record
  • precipitatii in milimetri (1mm=1 l/mp)
  • zile cu ploaie
  • rating (de la 1 la 5)
temp Si iata la final cum arata "diagrama" pentru capitala noastra mult iubita. Cele mai bune luni pentru a o vizita sunt iulie, august si septembrie, in opnia celor de la TheBestTimetoVisit. bucharest * Daca ti se pare util, te astept cu un like pe facebook.com/Mihajurca.ro. Multumesc!

Cu cat timp inainte de zbor trebuie sa ajung la aeroport?

$
0
0
timp-imbarcare
[image name=line]
Pe tema sositului la aeroport am avut multe controverse cu amicii. "Avem zbor la 6.20 dimineata, deci trebuie sa fim in aeroport la ora 4.20, ca asa scrie la regulament. Bun, dar avem check-inul facut si nu avem nici bagaj de lasat la cala. Nu, nu, lasa! Mai bine sa ajungem din timp, decat sa pierdem avionul! OK. Fie cum spui tu!" Daca vrei sa fii pasager model, atunci, ajungi la aeroport cu 2 ore (3 ore in cazul zborurilor lungi) inainte de ora de plecare a cursei. Este o masura pe care o recomanda companiile aeriene, pentru ca toata activitatea sa se desfasoare in bune conditii. Ce ar fi daca toti pasagerii ar veni cu 45 de minute inainte la ghiseele de check-in, si s-ar aseza la coada? Cand ar mai pleca respectiva cursa? De regula, check-inul (inregistrarea pasagerilor), la majoritatea companiilor care opereaza in Europa (zboruri continentale), se inchide cu aproximativ 40 de minute inainte de decolare (plus, minus 5-10 minute in functie de companie). Si iata un exemplu. O cursa care pleaca la 12:55, cu inchiderea portilor la 12:15. aeroport Deci daca esti "intarziat" si vii si te pui la ghiseu la 12:14, cei de acolo sunt obligati sa te preia, desi inregistrarea efectiva se va termina in 2 minute, la si 16 sa zicem. La fel, daca esti deja la coada. Nu iti va inchide nimeni desk-ul in fata, pe motiv ca nu s-a putut termina inregistrarea pasagerilor pana la ora limita. Dar, in ultimele minute in care check-inul este deschis, mai ajung doar intarziatii si s-a cam zis cu eventuala coada.   Totusi, cu cat timp inainte sa venim? Nu exista un raspuns general valabil. Asta pentru ca una e sa zbori de pe aeroportul din Sibiu si alta e sa pleci de pe Paris CDG. Sunt alte distante de parcurs intre check-in si imbarcare. Totusi, daca ai check-inul facut - asa cum se practica mai ales la cursele low-cost - si nu ai nici bagaj de cala, 50 de minute inainte de plecarea cursei sunt suficiente intr-un aeroport mic. In Otopeni, spre exemplu, ai nevoie de cel mult 15 minute (hai 20 daca e super-aglomerat) ca sa treci de controlul de securitate si de pasapoarte si sa ajungi la poarta de imbarcare. Un zbor pe care esti deja inregistrat (ai check-in facut), il prinzi si daca ajungi cu 35 de minute inainte in Aeroportul Otopeni. Pentru ca:
  • agentii de check-in inchid ghiseele de inregistrare cu 40 de minute inainte de zbor
  • apoi se deplaseaza la poarta pentru a face imbarcarea efectiva (mai dureaza si asta vreo 5-10 minute)
  • se sta la coada (mai repede de 15 minute nu se urca pasagerii in avion)
  • timp in care tu treci de toate conntroalele si ajungi la imbarcare
Asta daca ai mai zburat de pe acest aeroport si stii bine care sunt "obiceiurile" locului si distantele din aeroport. Daca esti pe un aeroport strain (de pe care nu ai mai zburat niciodata), zic eu ca o ora si un pic ar trebui sa ai la dispozitie, ca sa nu ai neplaceri si sa alergi de bezmetic pe acolo. Teoretic, intre inchiderea check-inului si decolarea cursei, ar trebui sa ai timp suficient sa ajungi la imbarcare pe orice aeroport. Dar se poate sa intampini obstacole la controlul pasaportului (buletinului) spre exemplu. Ce te faci daca vamesii vor sa verifice mai in amanunt, asa cum mi s-a intamplat odata la sosirea la Amsterdam (40 de minute stat in fata ghiseului Politiei pentru verificari suplimentare).   Concluzie Tehnic vorbind, cu un minut inainte de inchiderea check-inului. De bun-simt ar fi sa ajungem cu macar o ora inainte, daca nu avem check-inul facut. Acum e randul vostru sa spuneti cu cat timp inainte de zbor obisnuiti sa ajungeti la aeroport! Spor!   * Daca ti se pare util, te astept cu un like pe facebook.com/Mihajurca.ro. Multumesc!

Cum arata stewardesa perfecta, in viziunea angajatorului

$
0
0
profil-stewardesa
[image name=line]
Companiile aviatice au ridicat din ce in ce mai mult stacheta la interviurile de angajare. Daca pana acum cativa ani era destul de complicat sa alegi cele mai pregatite domnisoare pentru jobul de stewardesa, acum se prezinta la interviu mii de tinere dornice de o cariera in aviatie. Asa ca standardele au crescut si sansele pentru doritori au scazut proportional. Dar, ca sa stii daca te incadrezi de fapt in profilul candidatului perfect, o sa iti spunem mai jos ce cauta de fapt companiile aviatice atunci cand angajeaza. Majoritatea spune ca trebuie sa fii naturala si degajata, sa nu joci teatru, daca vrei sa obtii acest job. Ei bine, iti dam un sfat: daca iti doresti foarte foarte mult sa ajungi stewardesa, afla ca trebuie sa joci si putin teatru! Nimeni nu e perfect sau nascut pentru acest job, trebuie doar sa te poti adapta cerintelor.   Profilul candidatului perfect
  • Tine minte! Atunci cand mergi la interviu, nu conteaza daca ai sau nu experienta anterioara in aviatie. Pentru multe companii e chiar un plus daca nu ai mai lucrat ca stewardesa, fiindca te pot forma asa cum doresc ei si oricum trainingul ti-l asigura compania.
  • Totusi, daca ai ceva experienta anterioara in customer service (relatii cu publicul), poate fi un plus. Daca esti obisnuit sa lucrezi cu oamenii si sa te lovesti de nemultumiri sau plangeri, se considera un avantaj. Nu dispera totusi daca abia ai terminat liceul sau facultatea. Nimeni nu iti cere sa fi avut vreun alt job inainte.
  • In timpul facultatii ai plecat 3 luni, vara, cu un program Work and Travel? E foarte bine! Asta inseamna ca ai luat deja contact cu viata de afara, ai lucrat cu oameni de alta nationalitate, si esti capabil sa te adaptezi vietii si sistemului dintr-o alta tara.
Restul articolului il gasesti pe Cum Ajungi Stewardesa. CAS-671-articol-banner * Daca ti se pare util, te astept cu un like pe facebook.com/Mihajurca.ro. Multumesc!

Cum va fi vremea in noaptea de Inviere si in zilele de Paste

$
0
0
paste-oua
[image name=line]
Racirea, declansata marti in interiorul arcului carpatic si care miercuri a cuprins toata tara, a fost accentuata, si cu vant intens si ninsori in zona de munte, incepand de la altitudini chiar sub 1000 de metri, unde s-a depus strat de zapada de peste 100 cm la Balea Lac, 62 cm la Ceahlau Toaca, 36 cm pe Valea Prahovei, la Sinaia si Predeal, la fel si la Paltinis. Temperaturile maxime, de miercuri, din Oltenia, Muntenia, Moldova, jumatatea de est a Transilvaniei, au fost egale cu minimele din dimineata aceleiasi zile, sau mai mici decat acestea. Si in zonele cu ninsori, valorile termice au fost tot scazute, dar nu negative,  iar ninsorile au provenit din nori bogati in umezeala, de provenienta mediteraneana, care, la impactul cu muntii si in speta Carpatii Meridionali,  din imposibilitatea de a-i depasi usor, s-au dezvoltat mult pe verticala si prin precipitare au "atras" aer mai rece din straturile mai inalte ale atmosferei. Vara, cand temperaturile sunt cu mult mai ridicate, in astfel de situatii, vorbim de caderi de grindina. Cerul va fi innorat si va ploua vineri in jumatatea de sud-est a Romaniei. Cantitatile de apa vor fi de 15...20 l/mp si izolat peste 25 l/mp în Oltenia, Muntenia si in Carpatii de Curbura. In rest, ploile vor fi pe spatii restranse. In conditii de vant intens, temperaturi mai ridicate si ploi peste stratul de zapada, creste riscul de avalanse si chiar de inundatii, cel putin pe raurile mai mici din aceste regiuni.   Noaptea de Inviere Sambata, inclusiv in noaptea de Inviere, mai multe ploi vor fi in vest si sud-vest si mai putine in rest; duminica va ploua, dar pe arii foarte restranse si slab, in special in nord-vest, la deal si la munte; luni in vestul si in estul tarii, iar de marti, ploile revin pe arii din ce in ce mai extinse.   * Foto header : Wikimedia Commons. Text : Romica Jurca - meteorolog ANM
Viewing all 435 articles
Browse latest View live