[image name=line]
Doua tari, aceeasi mare. Imi amintesc si acum cu drag de verile in care, pustan fiind, plecam cu parintii pe litoral. In Romania, evident. Si uite asa, servind an de an un cocktail de 12 zile (cat imi amintesc ca aveau sejururile la mare pe vremea lui Ceausescu) de Eforie, Mamaia si Neptun, mi se cimenta in minte ideea ca marea e la fel peste tot in lume. Sa-mi fi spus atunci ca exista nisip negru, rosu, plaje pietroase, ca sunt mari in care iti veti buricele degetelor pana hat incolo in larg, ca sunt mari in care nu traieste nimic din cauza salinitatii ridicate, te expediam rapid, cu un gest de pusti sclifosit. Si daca printr-o minune, in ultima instanta, cineva ma facea sa constientizez existenta vreunei minunatii din cele expuse anterior, de un lucru nu m-ai fi convins nici in ruptul capului. Parol! Ca nu peste tot la mare este zona de campie.
Si cum ramane cu ce am invatat la geografie? Ca tara noastra are cate o treime din fiecare forma mare de relief, ca seamana cu un buchet de flori cu cozile in Marea Neagra, ca aia, ca ailalta.
Este aproape neverosimil cum la Vama Veche e zona de ses, si daca te afunzi 20-30 de kilometri in Bulgaria, peisajul se schimba total. Tarmul se inalta, iar baia in mare e coronita pentru premiantii care se incumeta sa sara de pe stanci.
Suntem la Thracian Cliffs, in Bulgaria, pe malul Marii Negre, dupa fix 3 sferturi de ora de mers cu masina, din Vama Veche. Ne pregatim sa luam pulsul unui resort de 5 stele (curate si cinstite, fara scamatorii inutile si enervante), specializat pe jocul de golf. La Thracian Cliffs se desfasoara o etapa de cupa mondiala, si, din spusele gazdelor, locul este in top 10 cele mai bune terenuri de golf din lume.
Citeam pe internet un articol din 2009, cum ca investitia totala in acest resort va fi (la vremea aceea) de aproximativ 550 de milioane de euro. Iti dai seama? Fabulos. La inceput a fost numai teren de golf, pe parcurs construindu-se si vilele din complex. Iar in viitor, tot din spusele gazdelor, se vor mai ridica niste hoteluri. Loc e suficient.
Thracian Cliffs este un resort care se bate lejer cu cele din zonele exotice. Este foarte bine ingrijit, iar peisajul este fabulos. Imagineaza-ti ca esti la cateva zeci de metri deasupra marii, si in fata ta se intinde nesfarsitul albastru.
Orice fel de turist ai fi, gasesti ceva de facut acolo. Cine vrea golf, joaca golf. Vrei liniste totala, nu ca n-ar fi din plin in resort, ia-ti o carte si aseaza-te pe iarba cosita zilnic cu o precizie elvetiana. Fac aici o paranteza. In ziua in care am ajuns, eram ferm convins ca in zona gaurilor de pe terenurile de golf, este mocheta, nu iarba. Era perfect tunsa.
Apoi, plaja e plaje :P, ca sunt doua. Argata (cea mica) si Bendita (ceva mai mare). Ambele au, pe langa nisip fin, hamacuri si sezlonguri, si restaurante/terase, cu bere rece, coktailuri si muzica in surdina.
De unde esti cazat, faci cateva minute pe jos pana la plaja Argata. Daca nu-ti place mersul pe jos, desi peisajul e o desfatare pentru aparatul foto, esti dus rapid si gratuit cu masinuta de golf la plaja. Ca barosanii! :P
Cazarea la Thracian Cliffs
Partea faina a lucrurilor e reprezentata de faptul ca la Thracian Cliffs nu exista hoteluri, ci numai vile de 1-2 etaje. Noi am stat, spre exemplu, intr-un apartament pe 2 niveluri.
Jos era livingul, cu bucataria open space, o canapea cat toate zilele, loc de luat masa si balcon cu vedere la mare. Aaa, si o baie, ca sa nu uit.
Sus era locul de dormit. Un pat de 2 metri cu tablie - unul dintre minusurile locului. La cei 1.95 metri ai mei, trebuia sa negociez cu domnia sa patul pozitia de dormit. Si era inflexibil de fiecare data. Tot eu cedam! Apoi baia mare, cu dus si cada, dar si o mie si una de tuburi si tubulete cu cosmetice.
Masa la Thracian Cliffs
Pe langa restaurantele de pe plaja, in complex exista un bistro, in care se sta la povesti in fata unui pahar de vin rose sau prosecco, dar si un restaurant care serveste mancare bulgareasca si provensala. O imbinare reusita de salate, peste, fructe de mare. Asa, mai light, ca de vara.
Preturile sunt aceleasi in tot resortul. Ca sa va faceti o idee, am baut pe plaja bere Stella Artois la doza la 4,5 leva (10 lei). Berea draft era mai scumpa - 6 leva la 400 ml. Un tzatziki, in jur de 6 leva, s.a.m.d.
Micul dejun, caci aici doream sa ajung, e de hotel cu pretentii. Clatite si omlete facute live, foie gras, ca daca tot nu mancam la Bucuresti, macar in vacanta. Fructe si legume de toate neamurile, o selectie buna de produse de panificatie si patiserie, fara parizer (yeeeei) dar cu jamon si diverse salamuri. Mai adaugi la toate acestea sucurile naturale (cred) cu pulpa, o mana de nuci si de caju pentru luciul parului si al unghiilor si te ridici satisfacut de la masa. La capitolul cafea mai e loc de imbunatatiri.
Si, ce m-a suprins, platoul de branzeturi. Nu ca nu as mai fi vazut prin alte parti, dar era branduit cu Covalact. Nice.
Plajele de la Thracian Cliffs
Ajungi la receptie, chemi un "taxi" gratuit de golf, te urci, stanga-dreapta, stanga-dreapta si esti la plaja. Cand am fost noi, la inceput de iunie, era deschisa numai plaja mica (Argata). Cea mare (Bendita), urmeaza sa se deschida la mijlocul lunii iunie.
Argata este o plaja relativ ingusta. Plusurile sale sunt nisipul alb si fin, dar si intrarea foarte lina in apa. Daca esti cu un copil acolo, nu trebuie sa tot stai cu ochii pe el ca s-ar putea ineca.
Beach barul serveste bauturi reci, dar si mancare (fructe de mare, fripturi, mici gustari grecesti, salate). Hamacurile amplasate exact la intrarea in apa fac senzatie.
Piscinele si zona de SPA de la Thracian Cliffs
In pretul sederii sunt incluse si majoritatea procedurilor de la SPA - hammam, camera cu aburi, jacuzzi, sala de fitness, etc. Nu sunt eu mare specialist in acest tip de relaxare. Intrebati-o pe doamna mea. Si era si pacat sa stam la interior, la ce vreme era afara.
Piscinele sunt situate undeva mai sus (la 2-3 minute de mers pe jos de receptie), astfel ca view-ul e spectaculos.
Recunosc. Mi-a placut. Elegant si linistit. Daca esti fan agitatie, discoteca, bubuiala, Thracian Cliffs nu e alegerea potrivita. Acolo e mai pe chill, pe un privit de apus, un pahar de rose, pe lume buna.
Sunt in complex si cateva magazine, studio de tuns, sala de conferinte, si ceasuri Rolex. Pe strada. :))
Daca vrei sa iesi din resort, o poti face fara nicio problema. Sunt vreo 10 kilometri pana la Balchik si, in drum spre Romania, poti intra si la ferma de scoici de la Dalboka.
Fotografiile din acesta minivacanta au fost facute cu telefonul Asus Zenfone 2, care se va lansa la mijlocul lunii iunie si in Romania.
* Daca ti se pare util, te astept cu un like pe facebook.com/Mihajurca.ro. Multumesc!
↧