Quantcast
Channel: Uncategorized - Mihai Jurca
Viewing all articles
Browse latest Browse all 435

Masina inchiriata cu 60 de euro. Platit in final de cateva ori mai mult

$
0
0
masina-inchiriata
[image name=line]
Ce imi spune un coleg de munca, ieri!? Ba, sa vezi ce mi s-a intamplat. Am fost cateva zile in Belgia. Am zburat la Charleroi si am inchiriat o masina din aeroport. Un Opel Corsa, pe benzina, motor de 1.2 litri. Cea mai lenesa cu putinta. Am rezervat masina cu 130 de euro pe net, din Romania. Cand am ajuns la fata locului sa ridic masina, mi-au blocat in total pe card 270 de euro (130 inchirierea si 140 pentru asigurari si alte garantii). Mi-au dat-o cu rezervorul plin, am adus-o cu rezervorul plin, si mi-au mai dat inapoi 55 de euro la final. Concluzia? 3 zile cu o masina de capacitate mica prin Belgia au costat 215 euro, fata de pretul "vazut" de 130 de euro. Nu l-am intrebat numarul de kilometri, dar cati putea sa faca intr-o tara pe care o strabati in 3 ore de la un capat la altul!? Aaaa! Si sa nu uit! Asigurarea nu includea si despagubiri pentru pasageri, in caz de accident.   Excursia mea portugheza Masina inchiriata tot asa, pe net de la Goldcar. Un VW Polo, care evident ca nu era disponibil la sosire, transformat intr-un Fiat Punto tot de 1.2 litri, tot lenes si tot pe benzina. Pretul pentru 4 zile era 260 de lei, aproximativ 60 de euro (58, 7 mai exact), ca sa calculam mai usor. La sosirea in Lisabona mi se pun in fata doua posibilitati.
  1. Platesc 85 de euro, un fel de CASCO care include orice dauna posibila (puteam sa sar si cu masina in ocean), si nu mi se mai returneaza nimic la final.
  2. Las 1.200 de euro garantie, dar pentru orice zgarietura sau avarie provocata masinii, mi se retine din mia de euro lasata la inceput.
O aleg pe prima, pentru ca ar fi insemnat sa stau cu multi bani blocati pe card si sa mai stau si cu emotii ca cine stie ce se poate intampla. Oricum, partea funny e ca in cea de-a doua zi a excursiei mi-am dat seama ca tabla de pe usa portbagajului era infundata (daca nu-mi atragea atentia doamna, nu o vedeam nici in 100 de ani), iar in ultima zi aveam sa constatam amandoi - tot la observatia Cristinei - ca antena de pe masina este rupta si lipsa la apel. Platea Jurca toate astea, daca alegea varianta 2? Le platea, normal. Ca erai pus sa iti faci singur constatarea la primirea masinii. Si era chior, si nu vedea! Deci, sa revenim la calcul:
  • 60 euro - inchirierea masinii
  • 85 euro - asigurare
  • 80 euro - plinul masinii (trebuia sa aduci masina cu rezervorul cat mai gol cu putinta)
  • 6 euro (1,5 euro/zi) - transponderul (cititor de taxe de autostrada, amplasat pe parbrizul masinii, care inregistreaza toate taxele care trebuie platite; se citeste electronic la final si se achita contravaloarea)
  • 15 euro - inca o alimentare pe drum
TOTAL : 245 de euro pentru 1.050 de kilometri prin Portugalia, plus alti vreo 15-20 de euro taxe de pod si de drum. Si am intrat pe autostrada numai cativa kilometri.   Concluzia Pretul pe care il vezi initial, cand rezervi masina, este departe de cel platit la final. Iti recomand sa le dai un mail celor de la care inchiriezi masina pentru a-ti face un calcul detaliat inainte de rezervare. Fii atent daca ai kilometri nelimitati la inchirierea respectiva, daca se aplica suprataxe de drop-off (mai ales daca predai masina in alt loc decat cel de unde ai luat-o), cand returnezi masina (daca treci de termenul limita, poti fi taxat pentru inca o zi de inchiriere), daca e deschis sau nu centrul de inchiriere la ora dorita de tine, s.a.m.d. Pentru mine, toate astea nu au fost o surpriza, dar am scris articolul in special pentru cei care nu au mai inchiriat masina pana acum, si care vad masini "starting from 9 euro/day". Ca sa fac o gluma, 9 ori 3 nu fac niciodata 27 la companiile de rental cars. :P   * Daca ti se pare util, te astept cu un like pe facebook.com/Mihajurca.ro. Multumesc!

Viewing all articles
Browse latest Browse all 435

Trending Articles